Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Akné na zádech / foto: shutterstock

Akné na zádech není záležitostí pouze dospívajících

Trápí vás nevzhledné hnisavé pupínky na zádech, i když už dávno nepatříte do skupiny náctiletých? Akné na zádech může mít různé příčiny a k jeho odstranění je nutné dodržovat několik konkrétních zásad.

S blížícím se létem přichází období tílek i šatů na ramínka, které často odhalí to, co bývá v chladnějších měsících ukryto pro vrstvami svetrů a kabátů. Pro někoho však může být letní móda noční můrou a tyto obavy nemusí vždy souviset s nadbytečnými kily nabranými přes zimní období. Pravdou je, že vystavovat záda pokrytá začervenalými vřídky není nic pěkného.

Proč se akné na zádech tvoří i v dospělosti

Akné v dospívajícím věku postihuje až 90 % mladistvých a mohou za ně hlavně hormonální změny, které souvisí s nadměrnou funkcí mazových žláz. Akné v dospělosti má však už jiný původ a za jeho tvorbou může stát několik příčin. Nejčastěji se jedná o genetickou zátěž, špatné stravování, nezdravý životní styl, může být však i následkem nesprávné péče o pokožku. Podle odborníků na psychosomatiku může být akné na zádech také odrazem našeho psychického stavu. Jeho výskyt souvisí s nízkým sebevědomím i s pocity vlastní méněcennosti. Pokud má člověk nezdravý vztah sám k sobě a vnitřně se tím trápí, potom je akné na zádech venkovním odrazem jeho vnitřního světa. V tomto případě proti akné nepomohou ani nejdražší kosmetické produkty. Je třeba si v první řadě udělat pořádek ve vlastním hlavně, naučit se mít rád a vážit si sám sebe. V ostatních případech můžete vyzkoušet následující rady, které by vám mohly pomoci se akné na zádech zbavit, nebo alespoň zmírnit jeho projevy.

Léčba akné

Při mytí nezapomínejte na záda

Mnoho lidí zanedbává při každodenní hygieně pokožku zad, avšak právě tu je potřeba pořádně vydrbat. Pokožka na zádech je totiž silnější než jinde na těle, a proto pouhé přejetí rukou z ní neodstraní starou kůži či usazené nečistoty a maz. K odstranění odumřelých buněk můžete vyzkoušet brusné peelingy nebo tělové scruby s hrubšími částečkami a skvěle vám také poslouží speciální čisticí kartáčky. Hloubkové čištění je vhodné provádět pravidelně jednou týdně, ne však častěji, aby nedošlo k podráždění pokožky či oslabení kožní bariéry.

Pro vlasy elixír, pro záda pohroma

Představte si, že i nevhodné mytí vlasů může způsobovat akné na zádech. Důvod je jednoduchý. Zatímco šampony a kondicionéry obsahují přísady, které vlasy zacelují a obalují je výživnými látkami pro jejich výživu a lesk, na vašich zádech se při smývání dostávají do pórů pokožky, které následně ucpávají. Řešením je mytí vlasů v předklonu a v případě aplikace výživné kúry si přes záda přehoďte ručník, ať vám mokré vlasy nespočívají na holých zádech.

Pot podporuje tvorbu akné na zádech

Jestliže jste vyznavači aktivního životního stylu a sport je pro vás koníčkem číslo jedna, nezapomínejte, že po každé sportovní aktivitě by měla následovat pořádná sprcha. Pot usazený na vašich zádech je totiž skvělým podporovatelem červených pupínků. Pokud nemáte ihned po skončení sportovní aktivity možnost osprchovat se, noste se sebou na otření alespoň vlhčené ubrousky, kterými pot ze zad odstraníte.

Zpocená záda

Oblečení, které dýchá

Pokud jste náchylní na akné na zádech, noste prodyšné bavlněné oblečení, které dobře odvádí pot. Umělé materiály fungují jako skleník, ve kterém se vaše záda zapaří a pohroma v podobě hnisajících vřídků je na světe. Poté, co se zpotíte, se nezapomeňte převléknout a zpocené oblečení už znovu neoblékejte. Nejen kvůli nelibé vůni, ale také kvůli možnému podráždění vaší pokožky.

Pokožka jako odraz životního stylu

Jasné je, že co jíte, pijete, i jak žijete, se dříve nebo později projeví na stavu vaší pokožky. Pokud se tedy chcete zbavit akné na zádech, bez úpravy jídelníčku to nepůjde. Podle odborníků byste měli omezit příjem čokolády, fastfoodových jídel, potravin s vysokým obsahem bílého cukru, kávy a koření. Pozor si dejte také na zvýšenou konzumaci mléčných výrobků, i ty mohou tvorbu akné podpořit. O kouření a alkoholu se snad ani zmiňovat nemusíme, je jasné, že tyto neřesti byste měli při léčbě akné vynechat úplně.

Akné na zádech není záležitostí pouze dospívajících

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!