Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kopřiva / foto: shutterstock

Kopřiva není jen obtížný plevel, pomáhá například i při tvorbě mateřského mléka

Kopřivu většina lidí pokládá za obyčejný plevel, navíc velice nepříjemný. Ovšem je to velká škoda. V lidovém léčitelství je totiž kopřiva pokládána za královnu mezi léčivkami.

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) roste téměř všude. Najdeme ji na lukách, v příkopech podél cest, na zanedbaných zahradách.

Sběr kopřivy

Pro léčivé účinky je využíván především list a kořen. Nejpozdější termín, do kterého je vhodné mladé kopřivy sbírat, je 20. květen. Pak už rostlina obsahuje příliš mnoho dusičnanů. Můžeme také sbírat vrchní mladé výhonky v měsíci září.

Kopřiva dvoudomá

Jak kopřiva pomáhá 

Kopřiva se vyznačuje silně diuretickými účinky, je tedy vhodná jako podpora při hubnutí nebo jako podpůrný prostředek při léčbě otoků. Působí také proti chudokrevnosti, revmatu i zúžení cév. Látky, které obsahují listy kopřivy, mají silný protizánětlivý a hojivý účinek. Urychlují léčbu ran, ekzémů, odřenin a poškozených tkání. Chlorofyl, který obsahují, povzbuzuje metabolismus a pomáhá okysličovat tělo. Pozitivně také působí při onemocnění srdce, lehčímu stupni cukrovky, virózách i průjmu. Podporuje dokonce tvorbu mateřského mléka. Léčí akné, poruchy menstruačního cyklu a dobře účinkuje i v období klimakteria. Obsahuje rovněž důležitý serotonin, tzv. hormon štěstí a dobré nálady. Velmi významně se kopřiva podílí na zastavení nadměrného vypadávání vlasů. Používá se buď ve formě tinktury, kterou si vtíráme do vlasové pokožky, nebo nálevu, kterým si proléváme vlasy.

čaj z kopřivy

Očistěte se s kopřivou

Dnes se kopřiva využívá především na jaře při očistných kúrách, protože dokáže tělo zbavit nahromaděných toxických látek. Očistná kúra by měla trvat tři týdny. Po této době je nutné dát si měsíc přestávku, a poté opět kúru nasadit, je-li ještě potřeba.  Pokud chceme očistnou kúru opravdu důsledně dodržovat, potom by kopřivový čaj měl zabrat dvě třetiny našeho pitného režimu za den. Zbylou jednu třetinu vyplní čistá voda. Je také vhodné odlehčit jídelníček a začít se více hýbat.

Jak využít kopřivu v kuchyni

Výše byl již zmíněn kopřivový čaj. Dále se dají listy kopřivy přidávat do nádivek, polévek, mletých mas, v podobě špenátu, s vejci, ale také do salátů. Jelikož se nesmí pojídat syrové kopřivové listy, musíme je do salátu nejprve předem spařit vodou horkou. To samé platí při přípravě smoothie.
Kromě vařerní můžete využít kopřivu také při výrobě různých tinktur, vlasových vod, na obklady nebo na lázeň rukou a nohou. 

Kopřivová polévka

Nebojte se tedy na jaře nasadit rukavice a vyrazit do luhů a hájů natrhat si tuto významnou rostlinu. Však i nějaké to malé popálení jistě přežijete.

Kopřiva není jen obtížný plevel

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!