Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Alergie / foto: Depositphotos / GetFound

Pár řádků o alergiích

Zkuste se na chvíli zamyslet a vybavit si co nejvíce vašich přátel nebo známých, kteří netrpí žádnou alergií. Vybavil se vám někdo takový. Možná máte štěstí a také mezi lidi bez alergie patříte, ale je pravděpodobné, že to bude přesně naopak.

Přitom alergie není až tak “stará”. Lékaři ji pozorovali u pacientů někdy v roce 1906. V té době také dostala alergie svoje pojmenování. Nešlo si nevšimnout, že někteří pacienti reagují na běžné věci nějak více než ostatní. Měli zkrátka nepřiměřenou reakci těla, kterou jim vnutil imunitní systém.

Takto zmatený imunitní systém látky, které normálně nijak neškodí, zařadí do jiné škatulky a protilátky na ně pak nesprávně aktivují. Není překvapením, že tyto látky nazýváme alergeny. Mezi alergeny je jisté dělení, protože tyto přecitlivělé reakce může způsobovat snad cokoliv.

  • Alergeny inhalační – pyly, plísně, roztoči; často alergie na kočky a psy; dráždí při vdechnutí
  • Alergeny potravinové – znáte tu frázi “seznam alergenů najdete u obsluhy”?, tak přesně kvůli potravinovým alergiím, které jsou stále častější, tento seznam musí v restauracích být k dispozici; nejčastější je alergie na laktózu, lepek či ořechy
  • Alergie na hmyzí bodnutí
  • Alergie na léky

Pylová sezóna už nebude zlý sen

Všude rozkvetlé květy jsou pastvou pro oči, ale pastí pro alergika. Značí to totiž jediné – pylovou sezónu. A ta může být pro člověka s alergií velice nepříjemná. Dýchání bez obtíží však i v tomto období nemusí být takový problém. Zkuste využít přístrojů, které jsou pro dýchání kyslíku.

Mezi tyto přístroje patří inhalátory, ale také oxygenerátory neboli kyslíkové koncentrátory. Tyto přístroje si můžete zapůjčit a vyzkoušet nebo rovnou pořídit. Určitě je oceníte, neboť je můžete využít i mimo sezónu, protože kyslík neuškodí nikdy a prodlužuje život. Přístroje jsou dostupné v mobilní variantě nebo ve variantě pro domácí použití.

Sluneční paprsky mohou být také nebezpečně

Krásný je den, když svítí slunce, ale není tomu tak pro všechny. Samozřejmě pro milovníky dešťů a mlh také ne. Ale tentokrát máme na mysli lidi s alergií na slunce. Sluneční alergie se projevuje nepříjemnými příznaky na pažích, hrudníku, zkrátka na částech těla, které jsou viditelné.

Přesná příčina této alergie ještě není objasněna, víme však, že ohroženější jsou ženy a osoby se světlou pletí. UV záření vyvolává onemocnění kůže, které objevíme zhruba po 2 dnech po pobytu na slunci. Je ve formě zarudnutí, puchýřků nebo vyrážky.

Sluneční alergie, podobně jako například alergie na pyly, patří do jarních alergií. Kůže je totiž po zimě najednou vystavena slunci. Je dobré vědět, že tato alergie, která se pravděpodobně objeví u pacienta každý rok, není rakovinou kůže.

Alergie se nevyhýbá ženám, mužům ani dětem. Každý reaguje jinak, každý potřebuje i jinak bojovat. Důležité je vědět, že s dobrou přípravou a pevnou vůlí nese tento boj ovoce.

Pár řádků o alergiích

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!