Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zima přichází / foto: shutterstock

Jak pečovat o pleť v zimním období

Zvýšená péče o pleť v chladném období je velice důležitá, protože je naše pokožka v této době vystavována vysoké zátěži.

Vliv teplotních rozdílů na stav pleti

Pleť je během zimy vystavována neustálému střídání teplot, přechodům z vnitřního prostředí do vnějšího, větru, dešti i mrazu. A to se stavem pleti rozhodně zamává. Také pobyt ve vytopených místnostech, což tedy znamená i pobyt doma, se na pokožce podepíše. Pleť může být vysušená, mohou se na ní tvořit až jemné šupinky. Vlivem dehydratace pokožka ztrácí pružnost a tím dochází k jejímu rychlejšímu stárnutí. Objevují se nové jemné vrásky i rozšířené žilky a začervenání pleti.

Hydratace pleti

V první řadě bychom se v péči o pleť měli zaměřit na dostatečnou hydrataci. Lze sáhnout po hutnějším krému, který nepoužijete v létě, ale nyní vám udělá dobrou službu. Vybírejte si produkty obsahující kyselinou hyaluronovou, aloe vera, mořské řasy i glycerin. Hydrataci vyžadují všechny typy pleti, nejen suchá pokožka. Jenom u suché pleti je třeba se zaměřit rovněž na regeneraci například esenciálními mastnými kyselinami a lipidy. Ještě účinnější než hydratační krémy jsou séra, která proniknou i do hlubších vrstev pokožky.

Péče o pleť

Výživa pleti

Dále je na pořadí samozřejmě dostatečná výživa pleti. Ideální jsou produkty s obsahem vitamínu A, E a C. Ani v zimě nesmíme zapomínat na faktor SPF. Dále jsou přínosné výtažky z avokáda, slunečnicových semen či z jadérek hroznového vína. Zmíněné vitamíny fungují jako antioxidanty, což znamená, že zbavují pokožku škodlivých látek. 
V rámci výživy dopřejte pleti jednou či dvakrát týdně výživnou či hydratační pleťovou masku. Pokud upřednostňujete hydratační séra a krémy před výživnými, v rámci výběru masky tedy sáhněte po vyživující a naopak.

Pleťová maska

Začervenání pleti

Spousta z nás má v důsledku střídání teplot sklon k červenání pleti. Toto zarudnutí pokožky je způsobeno tím, že v chladu se cévky smršťují, kdežto po vstupu do tepla naopak roztahují. Pokud se tyto procesy opakují pravidelně, také pleť může zůstat dlouhodobě začervenalá. Zde se doporučuje použití produktů na kuperózní pleť. 

Speciální krémy na pleť


A jedna rada na závěr... V zimě se raději vyhněte krémům na vodní bázi, ale dejte přednost produktům na bázi olejové či na bázi vody v oleji. V mrazech a při pobytech na horách se tohoto doporučení určitě držte.

 

Jak pečovat o pleť v zimním období

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!