Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Semena klíčků / foto: shutterstock

Semena ke klíčení neboli microgreens jako vaše zdravá zahrádka

Microgreens vyrůstající ze semen klíčků představují doslova vitamínovou bombu a jsou přímo nabity zdraví prospěšnými látkami. Zařadit je do běžného jídelníčku je přitom velmi snadné.

Pokud jste propadli zdravému stravování a správné životosprávě, ale nemáte vlastní zahrádku, kde byste si pěstovali vitamíny nabitou zeleninu, nezoufejte. Pro pěstování maličkých zelených bylinek zvaných microgreens si vystačíte s místem na parapetu. A dávka zdraví prospěšných látek bude v porovnání se zeleninou nesrovnatelná.

O čem je řeč?

Microgreens, které představují doslova vitamínovou bombu, vyrůstají ze semen klíčků v jednoduché misce na klíčení. Jde o rostlinky zeleniny a bylinek nepřesahující výšku 10 cm, neboť se sklízejí již 8-14 dní od vysazení. Právě v této fázi jsou minibylinky nabité maximálním množstvím živin. Dospělé bylinky jim nejsou schopné konkurovat, neboť hladina vitamínů a minerálů je více jak 40násobná. V malých sazeničkách jsou vydatnou měrou zastoupeny vitamíny C a E, o nichž je všeobecně známo, že mají pozitivní vliv na imunitní systém. Správné fungování trávicího systému a detoxikaci povzbudí hořčík, zinek, železo, draslík a měď. Klíčení semínek je proto neodmyslitelně spjato se zdravým životním stylem, neboť významně obohatí a zhodnotí váš jídelníček.

Semena ke klíčení

Jak pěstovat?

Celý proces je velice snadný. Stačí si obstarat semena ke klíčení a klíčící misku. Pokud s microgreens teprve začínáte, vše potřebné naleznete v eshopu semena.cz. Chcete-li si pěstování ještě více usnadnit, pořiďte si startovací sadu se 4 druhy bylinek včetně misky. Aby rostlinky pěkně rostly, je třeba jim vybrat vzdušné a slunné místo. Pak je stačí zalévat každý den 150 ml vody. Po 1-2 týdnech, kdy microgreens dosahují výšky 2,5-10 cm, je nejlepší čas ke sklizni. Mini bylinky ustřihněte těsně nad povrchem. Konzumovat je můžete buď tak, jak jsou, nebo jimi ozdobte pomazánku, salát či míchaná vajíčka. Jelikož zásobárna živin je skutečně obrovská, není třeba je konzumovat v takovém množství, jako jste zvyklí u běžné zeleniny.

K tomuto článku není otevřena diskuze