Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Léčba a její vnímání / foto: shutterstock

Alternativní medicína v podobě placeba je založena především na psychice pacienta

Placebo je hojně probíraným tématem. Je zařazováno mezi alternativní přístup k medicíně, stejně jako například homeopatie. Skutečný fyzický účinek nebyl nikdy prokázán.

Neuvěřitelná lidská psychika

Lidská psychika je velice nevyzpytatelná a neustále vědce dokáže překvapit. Obecně se má za to, že účinek mnoha léků a projevů nemoci je závislý na psychickém stavu a náladě pacienta. V praxi to znamená, že na smrt nemocnému člověku může pomoci lék, který lékem vůbec není, ale pacient má vnitřní sílu a je rozhodnutý nad nemocí zvítězit. Na druhé straně může zdravému člověku ublížit něco, co je naprosto bezpečné, protože stačí si podobný stav vsugerovat a mozek podle toho začíná pracovat.

Léčba placebem

Placebo versus nocebo

Klasické testy placeba zná asi každý z nás. Lékaři podávají části pacientů opravdový lék, části pak jen obyčejný vitamín C, a přesto následné testy ukazují, že některým nemocným pomohl. Tento placebo efekt se objevuje zhruba u 30 % lidí. Tento stav ale kupodivu funguje i obráceně. Lékaři testovali 40 astmatiků, kterým podávali speciální lék, který ovšem mohl mít jako vedlejší účinky vyvolání alergické reakce. Ve skutečnosti se však jednalo o obyčejný hroznový cukr, který nemůže průběh astmatu nikterak ovlivnit. A přesto 20 lidí mělo problémy s dýcháním, a 12 z nich dokonce dostalo astmatický záchvat. Vzápětí jim byl úplně stejný hroznový cukr podáván jako lék a kupodivu začal ulevovat.

Placebo versus nocebo

Negativní efekt z léčby

Nocebo můžeme snadno popsat jako stav, kdy si lidé ze strachu z vedlejších účinků uvedených na příbalovém letáku léčiva tyto obtíže způsobí vlastní psychikou. Přestože je tento pojem málo známý, jeho projevy se vyskytují poměrně často. A to nemusí platit jen u léků, ale také například u hadího kousnutí nebo negativních vlivů přístrojů. Lékaři se shodují, že projev každé nemoci je závislý na psychickém stavu jedince. Čím je na tom člověk psychicky lépe, tím rychleji se uzdravuje.

 

Zdroje:

Časopis Epocha 4/2008

https://radiozurnal.rozhlas.cz/zahada-jmenem-placebo-efekt-opravdu-dokaze-vira-uzdravit-6235242

https://www.vitalia.cz/clanky/placebo-a-nocebo-psychicka-sila-leku/

Alternativní medicína v podobě placeba

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!