Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vojtova metoda / foto: shutterstock

Objevte zázračnou metodu, která pomáhá již více než 70 let rozvíjet schopnosti kojenců po celém světě

Vojtova metoda nemusí být vhodné řešení pouze pro děti se zjevným fyzickým hendikepem. Její praktikování je doporučováno také dětem, v jejichž vývoji lze pozorovat i jen drobné odchylky od normy.

V čem Vojtova metoda spočívá?

Podle profesora Václava Vojty, předního českého dětského neurologa, se u dítěte pohyb vpřed aktivuje ze tří poloh, z polohy na břiše, na boku a na zádech. K jeho aktivaci a nastavení správných pohybových vzorců lze využít deset zón nacházejících se na rukou, nohou a trupu. Jejich kombinací a vyvíjením tahu a tlaku na tyto zóny je možné aktivovat žádoucí pohybové reflexy a poslat tak dítě na cestu zdravého fyzického i psychického vývoje.

Spokojené dítě

Vojtova metoda pomáhá nejen dětem postiženým

Vojtova metoda je primárně určena pro děti trpící dětskou mozkovou obrnou, na kterých byla také poprvé objevena a aplikována. Pozdějším pozorováním zdravých malých dětí se ukázalo, že Vojtova metoda může napravovat i drobné odchylky ve vrozených pohybových reflexech, díky čemuž je vhodná pro využití také pro kojence.

Vojtova metoda

V jakých případech může Vojtova metoda kojenci pomoci?

V případě, že si rodiče všimnou drobných odchylek ve vývoji miminka, je potřeba se poradit nejprve s dětským lékařem. Ten vás může odeslat na fyzioterapii, kde vám Vojtovu metodu názorně ukážou a vysvětlí, jak ji cvičit. Odchylky se nejčastěji týkají hlavičky otočené na jednu stranu, přednostního používání pouze jedné ručičky, otáčení se na bříško přes prohnutá záda. Při poloze na bříšku může kojenec projevovat již po krátké době poměrně silnou nevoli. S nerovnoměrným vývojem pak mohou být spojené také zažívací problémy, časté zvracení či nafouklé bříško. Tyto obtíže bývají zaměňovány za tzv. tříměsíční kojenecké koliky, ale často souvisejí právě s defekty ve vývoji pohybového systému. Začnete-li Vojtovu metodu s vaším děťátkem cvičit, připravte se na to, že jde o celodenní zápřah pro rodiče a pro dítě to také není nic příjemného. Na druhou stranu její výsledky jsou tak rychlé a významné, že to určitě stojí za to.

 

Zdroje:

https://www.vojta.com/cs/

https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_Vojta

Objevte zázračnou metodu, která pomáhá již více než 70 let rozvíjet schopnosti kojenců po celém světě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!