Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Grilování / foto: shutterstock

Jak na zdravé grilování?

Léto je dávno za námi, to by nám ale nemělo zabránit v tom, abychom si sem tam dopřáli nějaké t grilované maso, zeleninu nebo sýr. Grilovat se totiž nemusí jen venku na terase nebo zahradě, zvládnete to i doma. Stačí mít tu správnou výbavu.

Proč je grilování tak oblíbené?

Dnešní dobu většinou charakterizuje stres z práce a toho, že nic nestíháme. Ráno vstaneme, rychle vypravíme děti do školy a školky, pak pospícháme do práce, cestou domů nakoupíme, pak doma něco rychle ukuchtíme nebo připravíme studenou večeři, něco málo poklidíme, uděláme s dětmi úkoly a celí vyřízení pak padneme do postele.

Grilování je skvělou příležitostí, kdy si všichni sedneme k jednomu stolu, zapomeneme na starosti všedních dní, popovídáme si a užijeme si vzájemné blízkosti. Stejně tak posezení s přáteli. Při jaké jiné příležitosti se sejdete a pěkně v klidu popovídáte?

No a dalším důvodem je samozřejmě dobré jídlo. Co si budeme povídat, maso nebo zelenina na grilu prostě chutná úplně jinak než z hrnce, pánve nebo parního hrnce.

Jak na zdravé grilování?

Když se na to jde chytře, je grilování i zdravou a dietní přípravou jídla. Tak jak na něj?

Tip číslo jedna: Základem je dobře vybraný gril

Když je řeč o grilování, tak bez grilu to rozhodně nepůjde. Kdo ho ještě nemá, ten by si ho měl pořídit. Vůni a chuti poctivě připraveného masa a svěží zeleniny se totiž nic nevyrovná.

Pro venkovní grilování můžete vybírat mezi grily na dřevěné uhlí, plynovými, lávovými a peletovými grily. Pro použití v domácnosti jsou fajn elektrické grily. Využijete je i při grilování na balkoně nebo terase. Chcete gril používat nejen doma, ale i na chalupě nebo na cestách? Vsaďte na přenosný gril

Náš tip: Ať už chcete jakýkoli gril, určitě si vyberte ze široké nabídky grilů Weber.

Tip číslo dva: Po každém použití gril důkladně očistěte

Čištění grilu nepatří mezi oblíbené činnosti, ale nedá se nic dělat. Mastný rošt je nejen ošklivý, ale taky nebezpečný a hrozí u něj vzplanutí vysokých plamenů. Do masa se pak mohou uvolňovat nebezpečné látky.

Než se tak pustíte do grilování, zkontrolujte, že jste všechny části grilu důkladně očistili od napečeného masa.

Víte, že nejlépe se čistí rošt, když je ještě horký? Po posledním ogrilovaném kousku gril ještě nahřejte, aby tuk shořel. Pak ho očistěte kartáčem a utřete vlhkou utěrkou.

Tip číslo tři: Pozor na odkapávání šťáv

Aby bylo grilování zdravé, je třeba si pohlídat, aby nezačaly hořet odkapávající šťávy. Maso zbavte přebytečného tuku a kůže a použijte grilovací desku nebo tácky, které tuto šťávu zachytí.

Tip číslo čtyři: Dejte přednost čerstvému masu, ideálně krůtímu nebo kuřecímu

Místo uzenin, které sice ke grilování patří, ale nejsou tím nejlepším řešením, dejte přednost libovému masu, ideálně kuřecímu nebo krůtímu, které obsahuje víc bílkovin a minimum tuku.

Tip číslo pět: Zkuste ogrilovat rybu!

Že jste to ještě nikdy nezkusili? Nejvyšší čas to napravit! Ryby není třeba marinovat, stačí je potřít olivovým olejem, osolit, opepřit a šup s nimi na gril.

Tip číslo šest: Připravte si domácí marinádu

Maso předem naložené v marinádě je křehčí a vyžaduje kratší dobu přípravy. Zkuste se ale vyhnout kupovaným marinádám, radši si z bylinek a trochy oleje, octa, limetkové šťávy, česneku nebo třeba sójové omáčky připravte vlastní.

Víte, že maso by se mělo před grilováním marinovat aspoň 1-2 hodiny, zelenině a rybě stačí hodina?

Tip číslo sedm: Hlídejte teplotu

Každé maso vyžaduje jinou teplotu a jiný přístup, aby bylo připravené přesně tak, jak má. Obecně je ale dobré gril dostatečně rozpálit a maso zprudka opéct, aby si zachovalo šťávu. Pak už můžete teplotu snížit, aby se povrch masa nespálil.

Tip číslo osm: Jako přílohu připravte salát

Grilovaná zelenina a ovoce je fajn, takový grilovaný ananas je opravdová lahůdka. Stejně tak cuketa, lilek, mango nebo jablka. Kdo ale raději čerstvou zeleninu, může připravit jako přílohu lehký salátek se zálivkou z olivového oleje, balzamikového octa a třeba trochy hořčice.

Tip číslo devět: Na vidličku zapomeňte

Většina z nás má vidličku, s jejíž pomocí maso otáčí. Jenže tím z něj uvolňujeme šťávy a tomu přece chceme zabránit. Místo vidličky použijte grilovací kleště.

Jak na zdravé grilování?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!