Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kontrola znamének / foto: shutterstock

Podzim – ideální čas pro kontrolu pih

Sluníčko v létě pálí a láká nás k vodě, do lesa nebo jen tak, na výlety. Představuje pro nás zdroj vitamínu D, ale také nebezpečí v podobě UV záření.

Pokud máte na těle znaménka nebo pihy, můžete být ohroženější než ostatní. Nestačí se stále mazat krémy na opalování. I když pihy schováte pod oblečení, tu a tam je stejně slunečním paprskům vystavíte. Proto je důležitá pravidelná kontrola dermatologa.

Piha nebo znaménko?

Víte, jak od sebe rozeznat pihu od znaménka? Na první pohled se to může zdát jednoduché. Pihy bývají drobnější, světlejší skvrny na kůži, které mají hladký povrch. Bývají méně nebezpečné než znaménka. Ta mívají barvu tmavší, někdy jsou vystouplá a měla by mít pevné ohraničení. Není však důležité, co je znaménko a co piha. Dobré je vždy vyšetřit všechny.

Nebezpečná znaménka
Nebezpečná znaménka – Zdroj: Shutterstock.com

Kdy zajít k lékaři?

Na prohlídku k lékaři můžete zajít kdykoliv, kdy zpozorujete, že se nějaká piha nebo znaménko změnily. Může se stát, že se začne zvětšovat, změní barvu, začne se rozlévat do stran nebo ztratí pevné ohraničení. Také pokud se do znaménka či pihy škrábnete a začne téct krev, měli byste raději zajít k lékaři. Může se nastartovat proces změny. I když nic podobného nepozorujete, k lékaři choďte preventivně, alespoň jednou za rok. Rakovina kůže z pihy či znaménka je nejvíce nebezpečná a také je jednou z nejčastějších. Navíc se špatně léčí. Objevit ji proto v samém zárodku je velice důležité.

Kontrola znamének
Kontrola znamének – Zdroj: Shutterstock.com

Nebezpečné znaménko musí ven

Pokud bude zákrok jen preventivní, lékař vám vybere jiné než letní měsíce. Jsou pro operaci nejvhodnější. Pokud však bude třeba řešit situaci ihned, nebude se lékař na počasí ohlížet. Operace znaménka je lokální. Nemusíte se chystat na pobyt v nemocnici. Je to otázka chvilky. Lékař znaménko umrtví a pak podle potřeby jej buď vyřízne a ránu zašije, nebo ho odstraní laserem či kauterem.

Poté jej pošle na histologii, aby vyloučil zhoubný nádor. Ukáže-li se, že se jedná o nebezpečný melanom, může vám být následně nasazena další léčba, jako chemoterapie, radioterapie nebo biologická léčba.

Znaménka skutečně nepodceňujte. Pokud se melanom rozšíří a vzniknou tzv. metastázy, je léčba poměrně omezená. Na běžné léčby rakoviny je totiž nádor málo citlivý.

 

Zdroj:

Blesk pro ženy, číslo 36, r. 2022, str. 60 – 61.

Podzim – ideální čas pro kontrolu pih

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!