Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kaki / foto: shutterstock

Exotické kaki se chlubí blahodárnými účinky na náš organismus

Jste milovníkem sladkých ovocných chutí? Pak ochutnejte toto exotické ovoce, které kromě lahodné chuti nabízí bonus v podobě zdraví prospěšných látek a vitamínů.

Kaki, známé také pod názvem tomel, má původ ve východní Asii. Jde o plod tomelu japonského, což je jedna z nejstarších rostlin pěstovaná člověkem. Konkrétně v Číně se kaki pěstuje a konzumuje už více jak 2 000 let, je totiž od pradávna považováno za jednu z nejzdravějších potravin. Číňané dokonce nazývají tomel japonský „stromem sedmi ctností“ a jeho doslovný překlad vědeckého názvu pocházejícího z řečtiny Diospyros kaki znamená „Diova božská pšenice".

Exotické kaki
Exotické kaki – Zdroj: Shutterstock.com

Kaki je ovoce maximálně bohaté na živiny. Průměrný plod o váze cca 170 gramů je plný vlákniny a obsahuje mimo jiné vitamíny A, B, vitamíny C, E a K, taniny, karotenoidy, flavonoidy, draslík a hořčík: tedy všechny důležité živiny pro naše tělo. Jistě také oceníte jeho lahodnou medovou chuť, která by se dala nejlépe přirovnat ke zralé broskvi nebo mangu. A jak kaki konkrétně prospívá našemu organismu?

Antioxidanty pomáhají s detoxikací

Kaki je bohaté na flavonoidy, což jsou silné antioxidanty zabraňující oxidačnímu stresu, který má za následek sníženou schopnost organismu rychle odbourávat a detoxikovat škodlivé látky. Flavonoidy jsou proto spojovány s prevencí srdečních chorob, rakoviny plic i mentálního úpadku. Dále podporují zdravou funkci srdečního svalu, čímž pomáhají snižovat krevní tlak a přispívají k nižší hladině LDL („špatného“) cholesterolu. Beta-karoten, který je rovněž v kaki obsažen, snižuje riziko srdečních chorob, kolorektálního karcinomu, rakoviny plic i dalších metabolických onemocnění.

Bohatý zdroj vitamínu C

Kaki je také bohaté na vitamín C, jenž chrání naše buňky před záněty způsobenými volnými radikály. Srdeční choroby, cukrovka, artritida, rakovina a obezita jsou patologické stavy, které bývají spojovány právě s chronickými záněty. Konzumace kaki pomáhá snižovat riziko těchto zánětů a účinně předcházet výše uvedeným nemocem.

Kaki plné vitamínů
Kaki plné vitamínů – Zdroj: Shutterstock.com

Vláknina pro dobré trávení

Další důležitou látkou, která je nezbytná pro správné fungování lidského organismu, je vláknina. Podporuje trávení, zabraňuje chronickému zánětu zažívacího traktu a zlepšuje průchodnost střev, což pomáhá udržovat hladinu LDL cholesterolu pod kontrolou.

Prevence očních chorob

V kaki je obsažen také lutein a zeaxanthin, důležité karotenoidní antioxidanty, které mají velký vliv pro zdraví našich očí.  Strava, která v dostatečném množství obsahuje lutein a zeaxanthin, snižuje riziko některých očních chorob. Můžete se tak například vyhnout makulární degeneraci, což je onemocnění mnohdy vedoucí až ke ztrátě zraku.

 

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kaki

https://m.magazinplus.cz/styl/1845-kaki-je-chutne-a-zdrave-ovoce-pokud-jej-konzumujete-spravne-dokaze-vam-pomoci-s-travenim-i-vyprazdnovanim.html

 

Exotické kaki se chlubí blahodárnými účinky na náš organismus

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!