Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nachlazení / foto: Ground Picture / Shutterstock.com

Vyhněte se nachlazení – vyzkoušejte doplňky stravy pro silnou imunitu

Nachlazení a chřipka jsou běžnými onemocněními, která se šíří snadno v období chladnějšího počasí. Pokud chcete předejít těmto problémům, je důležité posilovat svou imunitu. Jedním ze způsobů, jak to můžete udělat, je užívání doplňků stravy, které mohou podpořit zdraví a sílu vašeho těla.

Obrana organismu

Imunitní systém je pro naše zdraví velmi důležitý. Jeho úkolem je chránit nás před různými infekcemi a chorobami. Aby byl imunitní systém v dobré kondici, je důležité dbát na správnou výživu a zdravý životní styl. V některých případech však může být užitečné využít i doplňky stravy, které mohou přispět ke zlepšení imunity.

Vitamíny a minerály

Jedním z nejdůležitějších doplňků pro podporu imunity jsou vitamíny a minerály. Například vitamín C je známý pro své protizánětlivé vlastnosti a podílí se na tvorbě kolagenu, což je důležitý stavební materiál pro tkáně v našem těle, včetně sliznic v nosu a ústech, které chrání před infekcemi. Vitamín D pomáhá při tvorbě bílých krvinek, které jsou důležité pro boj s patogeny. Zinek pomáhá při tvorbě protilátek a podporuje funkci ochranných mechanismů v našem těle.

Přírodní látky

Dalšími doplňky, které přispívají k normální funkci imunity, jsou kombinace bylin a dalších přírodních látek, například z hub. Oblíbený je ženšen, reishi či éterické oleje, například tea tree oil. Doplňky stravy v podobě tablet nabízí jednoduché užívání, obsahují přitom vysoké množství výtažků z bylin pro podporu organismu.

Probiotika

Probiotika jsou živé bakterie a kvasinky, které se nacházejí v zažívacím traktu. Zdraví trávicího traktu je velmi důležité pro zdraví celého organismu. Probiotika tedy mohou pomoct posílit celý organismus a s tím i imunitní systém. Mezi kvalitní zdroje prospěšných bakterií patří jogurty, kimči nebo kysané zelí. V některých případech však ze stravy nezískáváme dostatek, případně jich může být v těle nedostatek například vlivem užívání antibiotik. V takovém případě je vhodné užívání suplementů.

Komplexní doplňky stravy

Nabízí se řada různých látek, které mohou posílit imunitní systém. Užívat je samozřejmě můžete jednotlivě, ovšem vhodné jsou i různé multivitaminy a komplexní doplňky stravy, které obsahují více aktivních látek. V jedné tabletě tak tělu můžete poskytnout řadu klíčových živin. Kombinace prospěšných látek má mnoho benefitů pro naše tělo – posílení imunity, hormonální rovnováha, snížení stresu, únavy a podobně.

Užívání doplňků stravy

Pokud se rozhodnete pro používání suplementů (po konzultaci s vaším ošetřujícím lékařem), je důležité vybrat kvalitní produkt od důvěryhodného výrobce. Tyto produkty mohou být pro podporu imunity užitečné, ale neměly by být považovány za lék na nachlazení. Pokud jste se bohužel nachlazení nevyhnuli, je vhodné užívání léků proti bolesti hlavy a teplotě, dále je třeba pít hodně tekutin a odpočívat, abyste se co nejdříve uzdravili. Imunitu nelze posílit ze dne na den, proto je dobré zařadit doplňky stravy do jídelníčku s předstihem, abyste byli připraveni na období nachlazení a chřipek.

 

Zdroj obrázku: Lallapie / Shutterstock.com

Pro silnější imunitu

Produkty s obsahem vitamínů, minerálů, extraktů z bylin a dalších látek nabízí skvělý způsob, jak podpořit svůj imunitní systém. Rozhodně však nejde o jediný faktor. Je totiž také důležité věnovat pozornost zdravé stravě, dostatku pohybu a spánku. Vyhnout byste se měli stresu a kouření. Díky dlouhodobě zdravé životosprávě můžete posílit svůj organismus a zvýšit tak svou odolnost vůči patogenům.

Doplňky stravy jsou jedním ze způsobů, jak můžete posílit svůj imunitní systém. To je důležité zejména v období podzimu a zimy, kdy se různá onemocnění snadno šíří. Do jídelníčku můžete zařadit různé suplementy, které obohatí váš jídelníček a poskytnou tak tělu potřebné živiny, aby odolávalo stresu a nemocem.

Vyhněte se nachlazení – vyzkoušejte doplňky stravy pro silnou imunitu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!