Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vitamin C / foto: shutterstock

Vitamíny z ovoce a zeleniny, nebo v tabletkách?

Jak zajistit potřebné množství vitamínu C, tak aby nám pomohlo bránit se chřipce? Zvýšit spotřebu ovoce a zeleniny, nebo doplnit stravu o vitamín C v podobě medikamentů?

Kolik je doporučená denní dávka vitamínu C

Odborníci se ve svých názorech na doporučenou denní dávku přísunu vitamínu C do těla různí. Jedni se přiklánějí k dávce něco nad 80 mg, jiní prosazují až 200 mg. Tomu ale zase odporují jiní odborníci s odvoláním na to, že u takto vysoké denní dávky vitamínu C stejně nedojde k jeho kompletnímu zpracování. Řekněme, že množství 100 mg vitamínu C by mělo denní potřebu plně pokrýt a mělo by zajistit I jeho plnohodnotné vstřebání a využití v našem organismu.

Vitamín C
Vitamín C – Zdroj: Shutterstock.com

Kdy je třeba zvýšený denní příjem vitamínu C

Pokud máme období, kdy jsme vystaveni útoku virů ve svém okolí, je jistě dobré takzvaně zvednout příjem vitamínu C. Rovněž je vhodné přidat na přísunu vitamínu C do těla, když máme větší fyzickou zátěž, pokud patříte mezi kuřáky a nebo když vás postihne nějaké závažnější onemocnění.

Onemocnění si žádá dostatek vitamínů
Onemocnění si žádá dostatek vitamínů – Zdroj: Shutterstock.com

Kde najdeme nejvíce přírodního vitamínu C

Je jasné, že po vitamínu C můžeme v dnešní moderní době sáhnout v podobě pilulek, nicméně ovoce a zelenina nám zajistí nejen zmiňovaný přírodní vitamín, ale doplní naše tělo i o další vitamíny a vlákninu. Největším zdroj ,, céčka ’’ najdeme bezesporu v sušených plodech šípku, v černém rybízu, v pomerančích nebo v jahodách. Další vitamínovou bombu můžeme dodat do těla konzumací paprik, řeřichy nebo křenu. Důležité je i zpracování vitamínových zdrojů. Tepelná úprava, použití kovu při zpracování nebo i světlo hodnotu vitamínu C v potravinách snižují, s tím je třeba kalkulovat.

Vitamíny a doplňky stravy
Vitamíny a doplňky stravy – Zdroj: Shutterstock.com

Ať už zvolíte pro denní příjem vitamínu C cokoliv, myslete na to, že jen tento vitamín vás od všech zdravotních neduhů neochrání. Je třeba dbát na správnou životosprávu, dodržovat pitný režim, hodně se hýbat a myslet pozitivně, teprve potom u vás bacily nebudou mít šanci.

 

Zdroj:

https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92149.aspx

 

Vitamíny z ovoce a zeleniny, nebo v tabletkách?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!