Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Otužování v zimně / foto: shutterstock

Pravidla zdravého otužování nejen v zimě

Chtěli byste začít s pravidelným otužováním, protože je to zdravé? Pak je třeba vědět, jak na to správně, abyste si naopak neuškodili. Jaká jsou rizika a pro které skupiny není otužování vhodné a proč?

Otužování je dobré jak pro fyzické, tak i psychické zdraví. Otužováním se posiluje imunitní systém. Kromě toho se otužováním a plaváním ve studené vodě i hubne. Pokud patříte mezi ty, kteří se potýkají často s chřipkou nebo jinou virózou, tím spíš byste měli začít s pravidelným otužováním. Ti, kteří se otužují, jsou pak více imunní a mnohem často méně nemocní. Při otužování není ani třeba zacházet do nějakých extrémů. Je řada příjemnějších způsobů, jak využít pozitivní účinky chladu.

Otužování v zimě
Otužování v zimě – Zdroj: Shutterstock.com

Co se při otužování děje v lidském těle

Otužováním se zvyšuje hladina leukocytů (bílých krvinek) a cytokinů (proteiny důležité při imunitní odpovědi) v krvi. Tím se zrychluje obranná reakce na cizorodé látky. Díky endorfinům, známým jako hormony štěstí a adrenalinu, které se ve větší míře vyplavují do těla, cítíte příjemný pocit nejen na duši, ale i po těle.

Pravidla zdravého otužování

  • Postupnost
  • Pravidelnost
  • Ohled na věk
  • Bezpečnost
  • Zdravotní stav
  • Zodpovědný přístup
  • Dlouhodobé provozování

Zásadní je postupné otužování

Otužováním lze předejít řadě nemocem z nachlazení i alergiím. Lidé, kteří se pravidelně otužují, jsou více psychicky odolní vůči stresu. Podstatný je pozvolný začátek. Základem je tzv. domácí otužování. Vše s rozvahou a pomalu. Nezačínejte hned ledovou sprchou, ale studenou. Je vhodné rovněž začít od nohou a pak postupně až nahoru, hlavu v začátcích vynechte. Stejně tak se nesnažte sprchovat studenou vodou na poprvé hned několik minut, ale 1 minutu v zimním období a v letním okolo 3 minut. Po několika týdnech interval postupně prodlužujte.

Sprchování studenou vodou
Sprchování studenou vodou – Zdroj: Shutterstock.com

Studenou sprchu je dobré si dát hlavně ráno, protože má největší efekt. Otužovat se můžete i večer, ale účinek ranního sprchování tím nenahradíte. Zásadní je pravidelnost. Pokud proces po nějaké době přerušíte, tak dojde ke snížení otužilosti a budete poté muset začít takřka od začátku. Jakmile si zvyknete na studenou a posléze ledovou sprchu, můžete přejít na plavání ve studené vodě. Zde doba trvání závisí na teplotě vody, vzduchu a úrovni otužilosti. Význačný je pohyb ve vodě. Tělo bez pohybu snadno prochladne. Účinek by pak byl opačný a zdraví nebezpečný.

Kdy a pro koho není otužování vhodné

Otužování lékaři nedoporučují pacientům s nemocným srdcem a cévami. Stejně tak se vyvarujte otužování v případě, že se necítíte dobře, když máte pocit, že na vás jde viróza. Otužování vynechte, pokud máte rýmu, kašel. Jestliže trpíte na záněty močového měchýře, pokud se tedy chronicky léčíte s onemocněním močového ústrojí nebo ledvin. V takovém případě otužování pro vás není zrovna ideální. Chlad je pro močovod a ledviny zátěží. Těmto orgánům dělá naopak dobře teplo.

Zpozorněte, jestliže jste epileptik nebo máte jiné vážné neurologické onemocnění, kde se obecně doporučuje eliminace sportů a je zde zvýšené riziko pádu nebo utonutí, což je i případ otužování v rybníku nebo řece. Ledová voda navíc může vyvolat záchvat v důsledku zrychleného dýchání. A v neposlední řadě není otužování vhodné pro osoby s alergií na chlad, která se projevuje zpravidla svěděním, pálením či vyrážkou na pokožce.


Zdroj:

https://www.swimaholic.cz/sportoviny/7-pravidel-zdraveho-otuzovani/

www.kondice.cz

Pravidla zdravého otužování nejen v zimě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!