Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Přerušovaný půst / foto: shutterstock

Přerušovaný půst má pozitivní vliv na zdraví i hubnutí. Není ovšem pro každého

S jarem a Velikonocemi je často spojena očista těla v podobě detoxu či půstu. Čím dál více se těší popularitě přerušovaný půst. Zkouší ho i celebrity. V čem spočívá jeho podstata? Komu prospěje a pro koho naopak není vhodný?

Co znamená přerušovaný půst

Přerušovaný půst (anglicky intermitten fasting, zkráceně IF) je označení pro stravovací vzorec, kdy se střídají fáze jídla a půstu. Má řadu výhod, pro které je natolik lákavý a oblíbený. Není zde potřeba vážit ingredience, ani složitě přemýšlet nad striktním sestavením jídelníčku. Podstata spočívá v době, kdy jídlo konzumovat. Není to dieta, přestože pomáhá s hubnutím, ale spíše časovou organizací jídla. Přerušovaný půst zkouší i známé osobnosti, jako například herečka Jennifer Aniston nebo česká operní pěvkyně Dagmar Pecková.

Zdravé stravování
Zdravé stravování – Zdroj: Shutterstock.com

Základní časové intervaly

Základem je velmi jednoduchá teorie. Běžné vzorce přerušovaného půstu jsou 16/8, tj. 16 hodin půstu a 8 hodin pro konzumaci jídla. Tento interval je doporučován spíše pro muže. Další variantou je 14/10, tj. 14 hodin půstu a 10 hodin pro možnost konzumace jídla. V časovém prostoru pro jídlo se doporučují alespoň 2-3 jídla. Zejména snídaně a oběd či oběd a večeře. Interval 14/10 je doporučován ženám.

Názorný příklad při půstu 16/8 – může být vynechána snídaně, začínat s obědem v 11 hodin, pak může následovat svačina odpolední a končit večeří v 19 hodin. Kalorický příjem se u přerušovaného půstu nemění. Během tohoto půstu je třeba dbát na dostatečný příjem neslazených tekutin.

Časové rozvržení stravy
Časové rozvržení stravy – Zdroj: Shutterstock.com

Výhody přerušovaného půstu oproti klasické dietě

Přestože není striktně dáno, co se může jíst a co ne, tak v rámci podpory hubnutí i zdraví je dobré dbát na vyváženou stravu bohatou na proteiny, komplexní sacharidy, zdravé tuky, minerály a vitamíny. Doporučuje se omezit konzumace alkoholu, sladkosti, nezdravé slané pokrmy, uzeniny apod.

Výhodou u tohoto půstu je, že se nejedná o jízdu jak po černé sjezdovce, na kterou se vydáte, ze které musíte sjet, neboť není jiné cesty zpět. Ani se nejedná o tzv. jojo efekt, jako je tomu v případě většiny diet. Přerušovaný půst můžete zkusit a uvidíte, zda a jak dlouho vydržíte. Můžete to být jen pár dní nebo jej zařadit v rámci zdravého stylu 1x týdně apod.

Pozitivní vliv aneb s čím vším pomáhá

Redukce váhy je pro řadu hlavním faktorem pro dodržování přerušovaného půstu. Režim ovšem přináší i další zdravotní benefity. Řadě lidí vyhovuje z toho důvodu, že nemusejí z jídelníčku vyřadit oblíbené potraviny a nemusí počítat každou kalorii. V rámci tohoto půstu se nesnižuje počet přijatých kalorií, ale dochází k hormonálním změnám v těle.

Štíhlá postava jako výsledek
Štíhlá postava jako výsledek – Zdroj: Shutterstock.com

Díky lačnění se zlepšuje sensitivita na hormon inzulín, který je v těle uvolňován vždy, když dochází ke konzumaci nějakých cukrů a jehož přítomnost v krvi zabraňuje spalování tuků, a zároveň se zvyšuje hladina růstového hormonu, jenž spalování tuků naopak podporuje. Mezi další pozitivní účinky patří podpora budování svalové hmoty, zlepšení buněčné regenerace, snížení rizika srdečních onemocnění, pomoc při léčbě cukrovky 2. typu.

Půst není vhodný pro každého

Rozhodně není vhodný pro osoby, které trpí podváhou, v těhotenství, při kojení a pro děti ve vývoji. Nemocní a starší lidé by měli zásadnější omezení stravy nejprve konzultovat s lékařem. Stejně tak ten, kdo se léčí s nádorovým onemocněním, potýkající se s psychickými poruchami či vrcholově sportující jedinci. Pro tyto skupiny a taktéž pro diabetiky 1. stupně není přerušovaný půst vhodný. Zde by mohl naopak ublížit.


Zdroj:

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/prerusovany-pust-hubnuti-dieta.A230120_115920_zdravi_pet

www.zdravi.euro.cz

 

 

Přerušovaný půst má pozitivní vliv na zdraví i hubnutí. Není ovšem pro každého

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!