Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Relativita / foto: shutterstock

Stroj času? Bude prý za 3 měsíce!

Podle ruských matematiků je cestování časem opravdu jen otázkou času. A to navíc velmi krátkého – optimistické prognózy hovoří o třech měsících.

Rusové věří, že plánovaný experiment jaderných vědců, který má proběhnout ve speciálních podzemních tunelech v Ženevě, vytvoří trhlinu v uspořádání našeho univerza.

Velký třesk otevře dveře
European Organisation for Nuclear Research (CERN) chce silnými výbuchy atomových bomb rekonstruovat první pikosekundu, jež následovala po tzv. „velkém třesku“. Test by měl vnést světlo do otázky, jak vlastně vesmír vzniknul.

Irina Arefeva a Boris Volovič, vědci z moskevského matematického institutu, ovšem tvrdí, že energie vyprodukovaná rychlostí světla do sebe narážejícími mikroskopickými částečkami by mohla otevřít dveře návštěvníkům z budoucnosti.

Pokud bude energie dostatečně velká, může dojít k zakřivení časoprostoru a vzniku tzv. červí díry, popřípadě časového tunelu mezi přítomností a budoucností.

Spíše sci-fi
Doktor Brian Cox, člen týmu CERN, však myšlenku ruských vědců nepovažuje za reálnou: „Nejde o nic víc než dobrý sci-fi příběh,“ říká. „Kolize paprsků v horní části atmosféry jsou mnohem silnější než cokoliv, co můžeme způsobit my.“

Skeptici dodávají, že pokud by něco takového skutečně bylo možné, už by nás z budoucnosti přeci někdo navštívil.

Na základě Einsteinových fyzikálních zákonů vzniklé teorie pak počítají pouze s cestováním do minulosti.

Ale kdo ví, třeba Rusové složili dobrou rovnici a za pár měsíců si budeme podávat ruce s tisíce let vzdálenými potomky našich rodů. Avšak spíše ne...

Co na to říkáte vy?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 463