Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Přenosná trouba upeče jídlo pomocí slunečního svitu

Na piknik až nebudete muset tahat těžký gril a hromadu uhlí. Stačí tenká trubka se solárním ohřevem.

Ať už plánujete výlet do přírody s pořádným piknikem, kam se vám nechce tahat halda paliva na grilování či oheň, nebo se jen potřebujete vybavit pro případ nukleární katastrofy, jistě byste ocenili nějaký způsob, jak připravit jídlo pouze za pomoci slunečních paprsků. Přesně to vám nabízí solární trouba GoSun, která bez použití jakýchkoliv fosilních paliv upeče víceméně jakékoliv jídlo, od vajíček, přes masové špízy až po bábovku jako zákusek.

magazin.cz

 

Pečící trubka

Pokud si GoSun představujete jako bednu od sporáku a k tomu ještě větší solární panel, jste vedle jak ta jedle. Trouba má tvar šedesáticentimetrové trubky s průměrem necelých šest centimetrů, kolem níž je upevněn skládací kovový plát fungující jako kolektor světelných paprsků. Do trubky se zasune připravované jídlo v šuplíku k tomuto účelu vytvarovanému a celé se to umístí někam na sluníčko. A to je všechno. Jistě to má i svoje nevýhody, půlku selátka si v takové troubě nepřipravíte, nicméně s porcovanými kousky masa nebude žádný problém.

magazin.cz

 

Do šuplíkového pekáče se vejde skoro jeden a půl kila masa, nebo odpovídající množství tekutiny (uvařit si lze i kávu nebo držkovou polévku). A z takového množství jídla už lze několik hladových krků na skromnější party v přírodě nakrmit. Problémem by ovšem mohla být delší doba přípravy, která přímo závisí na intenzitě slunečního svitu. Za parného letního dne se trouba dokáže rozehřát až na 290 °C a v takovém případě podle autory uváděné tabulky připravíte párky do hotdogů za 10 minut, rybí prsty za 25 minut, muffiny za půl hodiny, zeleninu za tři čtvrtě hodinky a do hodiny upečete i nějaké to maso. Jakmile se však přiženou zlověstné mraky, doba přípravy se může prodloužit i několikanásobně, a to i přes to, že vnitřek trouby dokáže díky izolaci udržet teplotu celkem slušnou dobu.

 

Solární ohřev

Trouba GoSun funguje na celkem běžném principu solárního ohřevu. Využívá stejnou technologii, jako ohřevné systémy montované na střechy domů. Reflexní kovová plocha odráží sluneční paprsky na speciální trubku, která dokáže absorbovat až 80 procent veškerého slunečního tepla. I v případě, že mraky zahalí sluneční svit, pečení v troubě se nepřeruší, neboť vakuové izolační stěny trubky dokáží efektivně zadržovat teplo.

magazin.cz

 

„Nápad se zrodil v hlavě zakladatele firmy Patricka Sherwina,“ vysvětluje designér trouby GoSun Matt Gillespie. „Jednou odmontovával ze střechy solární ohřev vody, který používá stejnou trubkovou technologii jako naše trouba. Když byl na střeše, všiml si, že trubky jsou uvnitř velmi horké, ačkoliv bylo zataženo. Jeho zvědavost ho vedla k tomu, aby do trubky zasunul hot dog. No a po deseti minutách se zrodil sen.“

GoSun si lze v základní podobě pořídit za 279 dolarů.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!