Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Poveglia: Ostrov duchů

Italský ostrov Poveglia má poněkud temnou a ponurou minulost. Její atmosféra zde ostatně zůstala dodnes.

Ponurá historie ostrova se začala psát v 16. století, v době. Kdy v celé Evropě řádila morová epidemie. Černá smrt měla na svědomí mnoho lidských životů. Přinesla s sebou strach a zoufalství. A právě v této době se ostrov Poveglia stal místem, odkud už se neodchází. Sem byli odváženi ti, kteří onemocněli morem.

Nejedná se však o jedinou ponurou věc, která se s ostrovem pojí. V období mezi 15. a 17. stoletím, kdy řádila černá smrt, sloužil ostrov k jedinému účelu – nakažení sem jezdili umírat. Časem se ostrov Poveglia zaplnil tzv. morovými jámami, tedy masovými hroby obětí morové epidemie. Mnoho mrtvých těl bylo spáleno na hranicích. Údajně zde mělo zemřít asi 160 tisíc lidí. A ještě v dobách, kdy zde řádila černá smrt, se na ostrově začaly dít podivné a nevysvětlitelné věci. Oběti morové epidemie se zde objevují i po smrti – jako duchové.

I přes temnou minulost ostrova a časté zjevování přízraků zde byl roku 1922 otevřen ústav pro choromyslné. Ovšem stav pacientů se nijak nezlepšuje, právě naopak. Zjevují se jim přízraky obětí moru, rozkládající se mrtvá těla a pronásledují je tajemné hlasy. Výpovědi pacientů ale nikdo nebere vážně – vždyť jsou to blázni! Mnoho lidí se však má na pozoru a k tajemnému ostrovu se raději nepřibližují. Brzy se začnou šířit zvěsti o tom, že jeden z lékařů prováděl na pacientech šílené pokusy, aby zjistil, jak u člověka vzniká stav šílenství. Tento lékař údajně nakonec sám propadl šílenství, a to kvůli paranormálním jevům na ostrově. Po nějakém čase spáchal sebevraždu – skočil ze zvonice léčebny. Podle několika teorií se však vůbec nejednalo o sebevraždu, doktorovu smrt měly mít na svědomí nadpřirozené síly. Jde jenom o pouhé pověsti?

Psychiatrická léčebna byla v roce 1968 zavřena. Od té doby byla budova ponechána svému osudu a chátrala. Dodnes v ní zůstalo i vybavení. Nad troskami se vznáší stín smrti a jen tak asi nezmizí.

Dnes je ostrov Poveglia pro veřejnost uzavřen. Ovšem ani to neodradí lovce záhad a podobné dobrodruhy, kteří tvrdí, že se zde skutečně zjevují duchové obětí černé smrti a dochází zde k nadpřirozeným jevům. Lidé z okolí se však stále snaží tajemnému a „prokletému“ ostrovu vyhýbat. Ani místní rybáři se k ostrovu nepřibližují – z okolní vody prý vytahují pouze lidské ostatky a nežijí zde žádné ryby. Traduje se, že centrální část Poveglie tvoří pouze vrstva zetlelých lidských ostatků.

Poveglia: Ostrov duchů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!