Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stalinovy mrakodrapy / foto: shutterstock

Sedm Stalinových sester

Legendární stavby sovětského vůdce představují mistrovská díla monumentální stalinistické architektury a živou vzpomínkou na SSSR. Víte však, že jich původně mělo být více?

Osm  vznešených budov k 800. výročí Moskvy

Po vzoru amerických mrakodrapů se rozhodl Josif Vissarionovič Stalin vystavět osm výškových budov, které se měly stát moskevskou dominantou, a zároveň měly poukazovat na 800. moskevské výročí. To připadalo na rok 1947, což je také rok, kdy se Rada ministrů SSSR usnesla na výstavbě vícepodlažních budov v Moskvě a desetileté budování moskevských gigantů bylo započato. Nakonec se jich majestátně nad Moskvou tyčí jen sedm, protože osmá budova nebyla po Stalinově smrti již dokončena. Dnes na jejích základech stojí hotel Rossija. 

Originální architektonický styl

Stavba moskevských mrakodrapů přilákala nejlepší sovětské odborníky svého času, například V. A. Saprykina. V odborné literatuře se dočteme, že se tehdejším architektům podařilo vytvořit zcela unikátní a zajímavý styl, který je nazýván sovětským monumentálním neoklasicismem, jinak známý jako stalinský empír. Mrakodrapy inspirované tímto stylem najdeme kromě Moskvy také například ve Varšavě (Palác kultury a vědy), v Praze (Hotel International), v Kyjevě (Hotel Ukrajina) a Bukurešti (Dům svobodného tisku).

Sedm moskevských dominant a zajímavosti okolo nich

Ve své době šlo o nejdražší stavby, které byly realizovány. Podle jedné teorie byly postaveny ve zvláštním geometrickém uspořádání a jejich středu měl dominovat sovětský palác. Jedná se tyto obří moskevské giganty:

Hlavní budova Moskevské státní univerzity M. V. Lomonosova

Do roku 1990 šlo o nejvyšší budovu v Evropě, která měla být původně hotelem. Dosahuje úctyhodné výšky 240 metrů a uvnitř je 32 podlaží. Dnes slouží jako vysokoškolské koleje a je z ní nádherný výhled na celou Moskvu.

Dům na Kotelničeském nábřeží 

Byty v tomto domě si oblíbili filmaři - objevily se již ve více jak 16 filmech. Nejlevněji zde pořídíte jednopokojový byt za cenu okolo 11 milionů korun, nejdražší byty se mohou vyšplhat i přes 80 milionů.

Hotel Ukrajina

Tato krásná stavba je ze stalinských mrakodrapů druhá největší. Tyčí se vedle řeky Moskvy do výše 206 metrů a je v něm 34 pater. Po rozsáhlé rekonstrukci byl 28. dubna 2010 přejmenován na Radisson Royal Hotel Moscow.

Budova Ministerstva zahraničních věcí

Po Stalinově smrti Nikita Chruščov odmítl odstranit věž této budovy, která nebyla součástí původního projektu. Jako velký Stalinův kritik ji chtěl údajně zachovat jako "památku na nesmírné bláznovství Stalina".

Hotel Leningradskaja

Nejmenší ze sedmi mrakodrapů, ale má neluxusnější interiér v moskevském barokním stylu. Původně měl mít pouze 16 podlaží, byl však dokončen s 26 patry.

Dům na Kudrinském náměstí

Mohutná stavba byla postavena v letech 1948 až 1954. Sestává z 30 pater a dosahuje výšky 156 metrů. Dnes slouží k bydlení a je v něm celkem 450 bytů.

Administrativní a obytná budova vedle stanice metra Krasnyje Vorota

Jedná se o 24 patrový dům s výškou 138 metrů, který byl dokončen rok před Stalinovou smrtí. Dříve v něm bylo ministerstvo dopravních staveb SSSR, dnes slouží k více účelům. Kromě sídla korporace Transstroj se zde nacházejí byty, restaurace a mateřská škola.

Který měl být osmý a jaké měly přijít později?

Administrativní budova Zarjadě měla být osmým a nejvyšším mrakodrapem. Projektovaná výška byla 275 metrů. Stavba se však nerealizovala a místo ní vznikl nevzhledný hotel Rosija v roce 1967. Podobně nevznikl ani mrakodrap Dvorec Sovětů, který se měl postavit na místě zničeného chrámu Krista spasitele. A konečně podobnou architekturu měl mít i dům Pročije. Podobné stavby ovšem vznikaly i v jiných městech bývalého SSSR. Nikde ovšem nedosáhly takové známosti, jako právě v Moskvě.

Sedm Stalinových sester

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!