Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Chrámový komplex Borobuduru / foto: shutterstock

Tajemství bájného chrámového komplexu Borobuduru

V hlubinách Střední Jávy byl objeven v roce 1814 bájný chrámový komplex Borobuduru. Je plný Buddhů a malých stúp. Pojďte s námi zjistit, co ukrývá a jaká je jeho tajemná historie.

Překvapivý objev

Chrámový komplex Borobuduru byl objeven výzkumnou skupinou vyslanou britským místodržitelem, sirem Thomasem Stamfordem Rafflesem (1781 – 1826). Bylo to pro všechny velké překvapení, protože se dlouhá léta předpokládalo, že neexistuje a jedná se jen o lidovou povídačku. Komplex pochází z 9. století a o jeho původním jménu se můžeme jen domýšlet. Bohužel z jeho tehdejší nádhery se mnoho rozkradlo, většina trofejí pak skončila v Evropě.

Chrámový komplex

Stúpy a žádná malta

V současné době se v Borobuduru nachází 461 soch Buddhy a přes 2 000 dalších reliéfů. Stavba má čtvercový půdorys o délce strany 120 metrů a celá soustava staveb se řídí poměrem 4: 6 : 9. Do výšky se pyšní devět teras, z čehož poslední tři jsou kruhové a přetékají malými stúpami. Jedná se o buddhistické stavby, ve kterých se uchovávají artefakty či relikvie a pro vzdání holdu je třeba je pomalu obcházet. Při stavbě nebylo potřeba použít ani kapku malty. Z řeky se vytěžilo na 55 000 kubických metrů kamene, které se po opracování umístily do dokonale rozměřeného a vyhloubeného systému drážek a spojů.

Bájný chrám

Kam zmizeli obyvatelé Borobuduru

Přestože se jednalo o geniální stavbu, již ve 14. století byla úplně opuštěna. Proč tomu tak bylo, je dodnes záhadou. Existuje však několik teorií. Je možné, že buddhističtí mniši utekli před výbuchem sopky nebo také z politických důvodů. Mezi lety 928 a 1006 opravdu část Jávy zalije žhavé magma, ovšem to nevysvětluje zbývající necelé dvě staletí, kdy bylo v chrámu živo. Přestože na Jávě žili ve vzájemném souladu buddhisté s hinduisty, právě ve 14. století začínají jejich dvory upadat a k moci se postupně dostávají islamisté.

 

Zdroje:

Časopis Epocha č. 16/2011

Tajemství bájného chrámového komplexu Borobuduru

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!