Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Podzemní labyrint v Oděse / foto: shutterstock

Děsivé tajemství podzemního labyrintu v Oděse – sem byste opravdu vstoupit nechtěli

Extrémně dlouhé, neprobádané, místy zřícené, temné a děsivé. Takové jsou podzemní tunely v Oděse, které byly budovány od 19. století a dodnes se je nepodařilo celé probádat.

Vstup do podzemních tunelů je na vlastní nebezpečí a mnoho z těch, kdo vstoupili, už se nevrátilo.

Výnosná těžba žlutého vápence

Tunely v podzemí Oděsy začaly vznikat již ve 30. letech 19. století, kdy tamní obyvatelé potřebovali levný materiál na stavbu domů. Pod městem se totiž nacházely celé vrstvy světle žlutého vápence, který je velmi odolný a pro stavbu ideální. Nazývá se také mušlová skála. Těžba vápence se tehdy stala výnosnou činností a pod městem i v jeho okolí postupně vznikala rozlehlá síť chodeb, která má i několik pater. Tunely se prorážely v hloubce až 35 metrů, křížily se a různě na sebe navazovaly. Některé nemají pokračování, jiné se větví do mnoha dalších chodeb. Důvod byl jednoduchý. Když v některé chodbě došel materiál, jednoduše ho dělníci nechaly být a začali těžit novou sloj.

Podzemí chodby v Oděse
Podzemí chodby v Oděse – Zdroj: Stanislaw1999 / Shutterstock.com

Jedny z nejrozsáhlejších podzemních chodeb světa

Tunely v oděském podzemí nebyly nikdy zaneseny na mapě. Proto se dodnes ano nepodařilo zjistit jejich skutečnou délku. Odborníci odhadují, že měří až 2500 km, což je obrovské číslo. Pro představivost katakomby v Římě mají 300 km a v Paříži 400 km.

Nejznámější část těchto katakomb se nachází pod vesnicí Nerubajskoje a vstup do nich je zde chráněn velkou kovovou bránou. V minulosti sloužily k ukrývání různých odpůrců režimu. Během 2. Světové války prý poskytovaly zázemí sovětským partyzánům. Díky tomu je možné v chodbách objevit mnohé zajímavosti, jako např. sto let staré noviny, bankovky z carské éry nebo starožitné petrolejové lampy.

Úkryt partizánů
Munice partyzánů – Zdroj: Stanislaw1999 / Shutterstock.com

Smrtící podzemí

Tyto chodby samozřejmě přitahují zájem mnoha badatelů a občas i veřejnosti. Část z nich je k dispozici k prohlídce, ovšem vždy jen se zkušeným průvodcem. Občas se sem ale podívají i lidé, kteří by tu správně neměli co dělat. Že je to víc než nebezpečné, dokazuje případ mladých lidí, kteří se do katakomb vypravili v roce 2005. Strávili zde celou noc a ráno se zase vrátili domů. Jenže jich bylo o jednoho méně. V útrobách chodeb zůstala jistá Máša, kterou se nikdy nepodařilo vypátrat. Za čas někdo objevil lidské tělo, ovšem v takovém stavu, že nebylo možné určit, zda se jedná o ztracenou dívku.

V roce 2011 zde bylo nalezeno tělo zřejmě zavražděného muže. Zda ho někdo zabil přímo v podzemí, nebo sem jeho tělo vrah jen „uklidil“, není jasné. Chodby jsou pro takovou činnost velmi dobrým místem. Část z nich je pravidelně zaplavována spodní vodou, někde se nachází podpěrné systémy, jejichž stabilita však není stoprocentní, a na některých místech byly demontovány větrací systémy. Případným návštěvníkům tak hrozí udušení.

 

Zdroj:

Enigma, srpen 2023, str. 90 – 91.

Děsivé tajemství podzemního labyrintu v Oděse – Sem byste opravdu vstoupit nechtěli

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!