Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hrad Bouzov / foto: shutterstock

Temná a děsivá tajemství našich hradů – Trosky, Houska, Pernštejn i další hrady s podivnými úkazy

Naše země se pyšní mnoha historickými památkami. Jsou ovšem památky, které umí nahnat hrůzu, strach a pocit, že tam něco není v pořádku. Jsou hrady, kde by se vám přespání skutečně nevyplatilo.

Každý hrad má svoji historii, některá je ovšem opředená tajemstvím

Když se řekne tajemný hrad nebo hrad, kde straší, většina lidí si vzpomene na hrad Houska. Tento hrad nedaleko České Lípy patří mezi nejtajemnější hrady Evropy. Hrad Houska je postaven zcela nelogicky mimo obchodní trasy a bez zdroje pitné vody. Celý je stavěn tak, že není chráněn před okolím, nýbrž okolí je chráněno před tím, co se ukrývá uvnitř hradu. Pod hradní kaplí se má skrývat vstupní brána do pekla nebo jiné dimenze. Někteří lidé se během návštěvy necítí příjemně. Popisují bolest hlavy, těžko na hrudi i zvukové či vizuální halucinace.

Hrad Houska
Hrad Houska – Zdroj: Wikipedia.cz

Hrad Lemberk je často spojován s nevysvětlitelnými událostmi. V prázdných komnatách je slyšet pláč. V zámecké kapli se občas samy rozezní varhany. Veškeré elektronické přístroje jako například mobily se v prostorách hradu rychle vybíjejí a několikrát do roka se samovolně spustí alarm. Hrad Lemberk se doporučuje navštívit bez zvířecích mazlíčků. Pejskům se do hradu nechce, a když už je donutíte, uvidíte na nich nevysvětlitelný strach.

Další údajnou bránu do pekel máme pod hradem Trosky. Na místě, kde stojí zřícenina hradu, bývalo keltské shromaždiště a pod hradem se nachází doposud neprobádaná spleť chodeb.

Zřícenina Trosky
Zřícenina Trosky – Zdroj: – Zdroj: Shutterstock.com

K bájím o hradech bezpochyby patří bílá paní. Na hradě Perštejn na ni můžete narazit a podle očekávané a předpovídané události je oděná do bílých nebo černých šatů. Bílé předpovídají radostnou událost a často narození miminka, černý oděv znamená příchod špatné události a smrt. Oním duchem na hradě Perštejn je nešťastná služebnice Adleta, která se údajně propadla do země, když zjistila, že čeká dítě.

Pověsti dávají památkám punc zajímavosti, ale nemusí se jednat jen o pověsti

To, že duchové neexistují, je jen pramalou útěchou těm, kteří zažili na některém našem hradě něco nevysvětlitelného. I v moderním světě se můžeme setkat s jevy, pro které není racionální vysvětlení. Můžeme věřit v nadpřirozeno a nemusíme, přesto se k historii váže mnoho úkazů, na které je zdravý rozum krátký.

 

Zdroj:

https://www.kudyznudy.cz/aktuality/tajemna-mista-ceska-poodhrnte-rousku-zahad-a-taj

 

Temná a děsivá tajemství našich hradů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!