Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Paříž / foto: shutterstock

Pařížský syndrom aneb když to v Paříži není podle vašich představ

Paříž má většina z nás spojenou s nádhernou architekturou, uměním, romantikou, elegantní módou a požitkářstvím. Co když nás ale návštěva Paříže absolutně zklame? V extrémním případě můžete dostat tzv. Pařížský syndrom.

Pařížský syndrom: Velký rozdíl mezi realitou a očekáváním

Paříž je pro mnoho lidí destinací snů. Nicméně, pro některé návštěvníky se tato idylická představa může proměnit v nečekaný zážitek známý jako Pařížský syndrom. Tento fenomén je přechodná psychická porucha, která postihuje jedince, kteří navštíví Paříž a jejich zážitky drasticky kontrastují s jejich předchozími očekáváními.

Pařížský syndrom byl poprvé identifikován v 80. letech 20. století japonským psychiatrem pracujícím ve Francii, Dr. Hiroaki Otou. Pozoroval, že někteří jeho japonští pacienti trpěli závažnými psychickými reakcemi při návštěvě Paříže, včetně úzkosti, deliria a halucinací. Tento syndrom je často spojován s intenzivním kulturním šokem, který může být vyvolán rozdíly mezi idealizovaným obrazem Paříže a její skutečnou podobou.

Očekávaná idylka
Očekávaná idylka – Zdroj: Shutterstock.com

Nejnáchylnější jsou japonští turisté

I když se Pařížský syndrom může přihodit v podstatě komukoliv, zrovna japonští turisté ve statistice syndromu převažují. To může být dáno velkou popularitou Paříže v japonské kultuře a takovým mediálním zobrazením, které často neodpovídá realitě. Za své bere velká vzdálenost a únava z cesty a také těžko překonatelná jazyková bariéra. I když jsou totiž Francouzi obecně považováni za velmi přátelské a pohodové lidi, neradi mluví s turisty jinak než francouzsky. Tato jazyková bariéra vás může bez znalosti francouzštiny nemile v Paříži překvapit, dodá vám pocit izolace a znepříjemní vám tak celý pobyt.

Překvapivá realita
Překvapivá realita – Zdroj: Shutterstock.com

Jak se Pařížský syndrom projevuje?

Charakteristické symptomy Pařížského syndromu zahrnují bludy, halucinace, pocity pronásledování, derealizaci, depersonalizaci, úzkost a psychosomatické projevy, jako jsou závrať, tachykardie a pocení. Tyto příznaky jsou obvykle dočasné a mizí po návratu do známého prostředí. Důležité je také zmínit, že tento syndrom nemusíte samozřejmě zažít pouze v Paříži, ale v jakémkoliv velkém světovém městě či jiném vyhlášeném turistickém místě, od kterého máte nadměrně velké očekávání.

Pařížský syndrom je zajímavým příkladem toho, jak může naše očekávání a vnímání reality ovlivnit naše psychické zdraví. Je to připomínka, že i když cestování může být obohacující zkušeností, může také přinést nečekané výzvy. Aby se předešlo negativním psychickým reakcím ve vaší vysněné destinaci, je důležité raději dopředu přizpůsobit svá očekávání.

 

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pařížský_syndrom

Pařížský syndrom aneb když to v Paříži není podle vašich představ

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!