Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Netradiční muzeum uvnitř / foto: Archiv

Nabídněte svůj penis do muzea

Islanďan Sigurdur Hjartarson shání penisy. A úspěšně. Čtyři muži mu slíbili darovat ten svůj, jakmile zemřou. Sigurdur není úchyl, ani o penis nepřišel. Je zakladatelem muzea, které vystavuje právě tyto pohlavní orgány.

Jeho falologické muzeum nabízí návštěvníkům pohled snad na všechny druhy penisů, od těch nejmenších až po ty nadměrné. Hjartarson začal budovat svou sbírku v roce 1974, tehdy měl pouze jediný kousek, nyní jich má už 261 od devadesáti druhů zvířat.

 
Muzeum najdete snadno

Největší patří velrybě, měří 1,7 metru a váží 70 kilo, nejmenší je pak křečkův, který má nepatrnou velikost dvou milimetrů a pokud ho chcete vidět ve vší kráse, potřebujete kvalitní lupu. Čeho se ale muzeu nedostává, to jsou lidské penisy…

 

Proto Sigurdur před časem vyhlásil lov právě na tyto mužské orgány a měl štěstí. Zájemci se našli, jde o Islanďana, Němce, Američana a Brita. Všichni čtyři chtějí svou pýchu muzeu po smrti darovat.

 

Muzeum bylo původně otevřeno v metropoli Reykjavíku v roce 1997, nyní se ale přesunulo do poněkud klidnější rybářské vesničky Husavik, 480 kilometrů severovýchodně od hlavního města. Otevřeno pro návštěvníky je od května do září a ten správný dům najdete poměrně jednoduše. Před vchodem se tyčí velký hnědý falus.

 
Zájem neustále roste

Každým rokem stoupá zájem o toto netradiční muzeum, asi příliš nepřekvapí, že 60 procent návštěvníků tvoří ženy. „Loni v létě přišlo 6000 lidí a dostali jsme se do plusu,“ usmívá se majitel muzea.

 

Své úlovky získal Hjartarson většinou darem od rybářů, lovců či přírodovědců, preparoval je a vystavil na zdech budovy. V muzeu to vypadá částečně jako v laboratoři, částečně jako v trofejní místnosti. Pouze za jediný exemplář Hjartarson zaplatil, za metr dlouhý sloní penis.

 

Sbírat penisy začal před 24 lety a nikdy si nemyslel, že by to mohlo skončit provozováním muzea. „Byl to jen koníček,“ popsal s tím, že sbírka zahrnuje i několik skulptur a žertovných předmětů, nikoli však erotické pomůcky.

 

A co si od svého muzea slibuje? „Doufám, že návštěvníci opustí muzeum v lepší náladě než v jaké do něj přišly,“ řekl jen.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 159