Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Dovolená na jachtě, nová móda Čechů

Děsíte se při myšlence na rodinnou dovolenou, na které je vrcholem zábavy povalování se na turisty zaplněné pláži?

Pokud nechcete strávit další dovolenou ve stylu „hlavně, abychom někam vyjeli“, bude vás dost možná zajímat nová móda českých dovolenkářů. Své volno si naplno užívají na pronajaté, popřípadě vlastní jachtě.

Levnější než se zdá

magazin.cz
Taková dovolená zavání snobismem. Jenže právě v odsuzování na základě předpokládané finanční náročnosti spočívá největší chyba, kterou většina lidí dělá a kvůli které ani nespočine očima na nabídce.

Pokud jste zvyklí jezdit na standardní dovolenou do tří- či čtyřhvězdičkových hotelů v některé z oblíbených přímořských zemí, jako jsou Španělsko, Chorvatsko či Řecko, a jezdíte-li ve větším počtu, třeba jako rodina, dost možná zaplatíte ještě více než za mnohem příjemnější dovolenou na jachtě.

Zatímco lepší zájezd k moři vyjde jednoho člověka průměrně na 20 tisíc korun, pronájem plně zařízené komfortní jachty je možné uskutečnit již za tisíc eur, tedy zhruba za nějakých 25000 Kč. Na palubu se přitom vejdou aspoň čtyři cestující, možná i více.

Vlastním pánem
Pochopitelně je zapotřebí se do cílové destinace nějakým způsobem dopravit a do rozpočtu zahrnout také náklady na jídlo, které si můžete připravit sami na palubě, nebo se po zakotvení vydat do nějaké z příjemných přístavních restaurací.

Ani tak ale neplatí mylný předpoklad, že plavba na jachtě je pouze pro boháče. Chce to mít spíše chuť a odvahu zkusit něco nového.

Přitom taková dovolená skutečně stojí za to. Jachty bývají příjemně zařízené, na jejich palubě se dá bez problémů opalovat, aniž by na vás házeli písek děti německých či ruských turistů a také koupání prakticky na libovolném místě je řádově lepší než poskakování v mořské mělčině mezi nechutnými odpadky.

Na jachtě jste svými vlastními pány a je jen na vás, zda někde zakotvíte a budete si užívat rajského klidu, nebo se vydáte prozkoumávat malebné ostrůvky, popřípadě se chopíte potápěčské výstroje a ponoříte se objevovat krásné podmořské scenérie.

Kapitánem snadno a rychle
Ačkoliv řízení jachty není nic složitého, je třeba splnit určité podmínky, abyste k němu byli připuštěni. Ano, je potřeba udělat si kapitánské zkoušky, které se dají objednat a částečně složit i v České republice za zhruba 10 tisíc.

Druhou variantou je najmutí profesionálního kapitána. To jsou však další náklady a určité narušení soukromí. Pokud ho plánujete opravdu využít, řidičák na jachtu se jednoznačně vyplatí, už kvůli tomu, že zkoušky jsou jednoduché a prakticky nikdo z nich nevylétne.

Jachty se dají najímat přes české prostředníky, ale je možné zkusit štěstí rovnou v příslušné destinaci. Například na chorvatském pobřeží je jedna marina vedle druhé. Podobně jsou na tom Francouzi či Italové.

Dávejte si pozor
Je však třeba dát si pozor, jelikož ne všechny mají špičkovou kvalitu a ne všechny jednají férově. Především Chorvati se ukazují být často poněkud „vyčuraní“ a natahují zákazníky, kde se dá. Vyplatí se tak dát na doporučení.

Kdo má rád dobrodružství a láká ho pobyt na moři s takřka neomezenou volností a zároveň se nehodlá vydat ze všech financí, má dnes jedinečnou možnost. Jde o zážitek na celý život.

Na druhou stranu je třeba upozornit, že je to aktivně trávený způsob dovolené a žádná cestovní kancelář se tu o vás nestará od A do Z, neříká vám, kam jít, kam nejít, kde jíst, co dělat atd. Je to jen a jen na vás.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 101