Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pláž / foto: shutterstock

Nejlepší dovolená? Výměna domácností!

Vyrazit do hotelu umí každý. Ale to je nudné a drahé. Co je lepší? Stačí jen chvíli surfovat po internetu a zjistíte, že dovolená se dá prožít opravdu na mnoho způsobů.

Najít si v nabídce cestovních kanceláří zájezd zahrnující dopravu i ubytování umí každý. To ale neznamená, že takový způsob trávení volného času je nejzajímavější.

Netradiční dovolená
Notoričtí dobrodruhové vám řeknou, že vyrazit do daleké země přinejlepším s otevřenou letenkou a potulovat se jejími svody libovolně dlouho, nemůže nic nahradit. A možná mají pravdu. Jenže takové výlety nejsou pro každého.

Zato výměna domácností už je řádově přijatelnější, i když se v ní skýtá řada psychologických překážek, které je nutné překonat. Ne každý je totiž ochoten přepustit vlastní bydlení lidem, které vlastně nezná.

A právě na tom staví řada specializovaných agentur, které za menší členský poplatek zprostředkovávají výměnu domácností.

Ušetříte
Jaké to má výhody? Zcela evidentní! Programu se účastní lidé z celého světa, a tak se poměrně levně podíváte i do exotických končin. Tam navíc můžete obývat byt či rodinný domek, který je vám na určitou dobu zapůjčen.

Není tak třeba platit hotelové pokoje za osobu. Úspora je tedy skutečně dramatická. Je však jasné, že vás k sobě domů někdo nepustí jen tak pro nic za nic. Musíte nabídnout protihodnotu, tedy vlastní bydlení.

Pro někoho to může být docela nepříjemné, když mu doma bivakuje neznámý cizinec, ale každoročně se najdou desetitisíce lidí, kteří to překonají a následně si pochvalují vynikající dovolenou.

Další výhody
Nejde totiž jen o úspory, ale také fakt, že bydlíte přímo mezi místními, nikoliv v anonymním turistickém resortu. Mnohem lépe tak poznáte kulturu a život místních. No neberte to.

Pro sólisty jsou potom připraveny nejrůznější programy takzvaného „couchsurfingu“. Opět se zaregistrujete na příslušných stránkách a popíšete sami sebe. Pokud to učiníte, dáváte ostatním zaregistrovaným na vědomí, že byste rádi cestovali a oni vám mají pomoct.

Kupodivu to vychází a obvykle vám přijde řada nabídek na poskytnutí přístřeší v zemích, které si vyberete. Někteří hostitelé navíc nabízejí jídlo zdarma a také zasvěcení do tajemství, o kterých nemá delegát cestovky ani potuchy.

Jde o možnost zejména pro mladé, kteří se tak mohou snadno seznámit s lidmi po celém světě. Jistě není třeba připomínat, že vše funguje opět na bázi takové složitější výměny.

Kde hledat?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 64