Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Exotické dopravní prostředky

Na čem a v čem všem se po světě jezdí...

Cestovatelé, kteří si chtějí užít netradičních způsobů dopravy, mají dnes opravdu široké možnosti. Jezdit se dá prakticky na čemkoliv a lidé toho plnými doušky využívají. Obvykle je to totiž opravdový zážitek.

magazin.cz


Jízda na pštrosovi
Když člověk přijede do Keni, první, po čem se dívá, jsou sloni. Jistě, i na nich se dá s trochou odvahy jezdit, ale dělá to každý turista, který se do této africké země podívá. Tak proč nevyzkoušet něco exotičtějšího.

Ve městě Nairobi se rozšířila móda jízda na pštrosovi. Tenhle pták dokáže uhánět neuvěřitelnou rychlostí a místní ho někdy využívají dokonce jako náhradu motorky. Nováček nechť se připraví na nelehký výcvik a řadu tvrdých pádů.

Volem tažený vozík
Na dálnici bychom s ním jet nechtěli, ale sledovat překrásné nepálské scenerie z vozíku taženém voly, to je prostě idylka, jaké se těžko něco vyrovná. Právě v Nepálu se voly tažené vozíky využívají stále jako poměrně běžný dopravní prostředek – ostatně mnohé z cest jsou pro auta zcela neuzpůsobené.

Přelet helikoptérou
Ideální pro zbohatlíky, kterým se nechce příliš procházet nádhernými oblastmi, jako je například americký národní park Grand Canyon. Vždyť to vše se dá zhlédnout přehledněji z velké výšky a ještě při tom neztratit cenný čas. Nehledě na to, že skutečně velké přírodní útvary v celé jejich kráse pochopíte teprve, když se na ně podíváte ze vzduchu.

magazin.cz


Jízda na velbloudu

Velbloudi jsou oblíbení zejména v Egyptě. Jde samozřejmě o nehoráznou turistickou atrakci, na níž vychytralí Egypťané vydělávají jmění, ale popravdě – vážně vás neláká jízda na tomto monumentálně vyhlížejícím zvířeti s jedním nebo se dvěma hrby?

Připravte se však, že z vás průvodci velbloudů vykřešou pěkný peníz. Jakmile na velblouda nasednete, jste naprosto v jejich moci. Autorovi tohoto článku se přihodilo, že dříve výmluvný Egypťan najednou rozuměl jen řeči jednodolarovek, a dokud jich za popojíždění na desetimetrových úsecích nezískal dostatek, nechtěl svolit k vystoupení z velbloudova hřbetu.

Jízda ponorkou
Klaustrofobici by se měli ponorce vyhnout velkým obloukem, jelikož právě ona je jejich nejhorší noční můrou. V těsných chodbičkách a ještě uvězněni pod mořem. Hrůza. Ovšem všichni ostatní si jízdu turistickou ponorkou s výhledem na mořský život dozajista užijí. Když se poštěstí, uvidíte i nějakou tu potopenou loď.

Pokud jste dostali chuť, zavítejte do některé z floridských marin nebo na ostrůvky typu Barbados apod.

magazin.cz

Indická rikša
Být v Indii a neprojet se rikšou – národním to dopravním prostředkem, je neodpustitelný hřích. Někdo je nazývá stroji smrti, jiní je glorifikují jako nejefektivnější způsob dopravy, který je v rozpadajících se indických ulicích zřejmě nenahraditelný.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 116