Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Města duchů: vylidnily je katastrofy

Stávají se z nich strašidelná místa či města duchů.

Lidé zakládají svá sídla s cílem v nich co možná nejlépe žít. Jenže jak známo – člověk míní, příroda mění. A nemusí to být jen příroda. Katastrofy mohou být všeho druhu – klimatické, ekonomické, ale i lidské.

Na Zemi existují stovky míst či měst duchů, která byla opuštěná proto, že se v nich stalo něco strašlivého. Taková místa pak mají obdivuhodnou atmosféru.

Černobyl a Pripjať
V roce 1986 přišla největší jaderná katastrofa všech dob. Vybuchl reaktor ukrajinské elektrárny Černobyl a pět procent jeho obsahu se dostalo do ovzduší. Radioaktivní spad se dostal do mnoha zemí Evropy, ale nejvíce bylo postiženo přilehlé město Pripjať, které je jedním z nejzářnějších příkladů měst duchů.

magazin.cz

Lidé to tu opustili ve velkém kvapíku, takže se zde stále ještě dají najít nejrůznější předměty denní potřeby nebo třeba hračky. Dnes už radioaktivita v oblasti opadla. Na normální život to stále není, konají se sem ale aspoň exkurze.

magazin.cz

Centralia
Tohle město leží nebo spíše leželo v americkém státě Pennsylvania. Jenže v roce 1962 pod ním začal hořet důl, který hoří dodnes a který z města udělal naprosto opuštěné místo. Většina domů spadla nebo byla zdemolována. V roce 2010 jich zbývá už jen pět.

magazin.cz
magazin.cz

Varosha
Kyperská Varosha bývala jedním z nejoblíbenějších letovisek nejen na Kypru, ale v celém Středomoří. Jenže v roce 1974 přišla turecká invaze na ostrov a Varosha byla uprostřed válečné zóny. Nakonec spadla do severní, turecké části ostrova, kde se dosud nedočkala obnovení. Výlety sem se příliš nedoporučují, hrozí totiž riziko zastřelení.

magazin.cz
magazin.cz

Craco
Tohle středověké město bylo postaveno v Itálii na jedné z hor. Pochopitelně se tak stalo z obranných důvodů. Město se však stejně nedokázalo ubránit – zemětřesení. Žilo se tu až do roku 1963, ovšem zemětřesení činila život stále obtížnější. V tomto roce tak bylo posledních 1800 obyvatel přemístěno do vedlejšího města.

magazin.cz
magazin.cz

Kadykchan
Tohle sovětské město bylo zasvěceno těžbě uhlí. Jenže po rozpadu Sovětského svazu se nedostávalo peněz k podpoře odlehlejších měst. Pravdou je, že Kadykchan byl kompletně odříznut. Přestala sem jezdit jakákoliv doprava a dokonce téct voda. Lidé se tak museli sebrat a odejít. Tohle po nich zůstalo.

magazin.cz
magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 56