Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.odditycentral.com

Pořádný Mexičan nosí špičaté boty!

Když zavítá neznalý turista na sever Mexika, nestačí se divit. Na ulicích se to hemží chlapíky, kteří mají na nohách boty „Guarachero“. Ty jsou tak špičaté, že Evropanům připomínají malé lyže.

Všichni poslouchají Rincóna
Sever země je totiž pod vlivem nové módní vlny, jenž je vázaná na trojku dýdžejů – mladičkého Erica Rincóna a jeho dva kámoše – DJ Ottu a DJ Sheeqo Beat. Tato partička mladíků totiž hraje populární hudební styl „Tribal Guarachero“. Jde o kombinaci hispánské, kolumbijské a africké hudby, která je „okořeněna“ moderním housem či technem.

magazin.cz

Guarachero otevírá duše
Mekkou všech fanoušků guarachera je město Matehuala v severní provincii San Luís Potosí. Tady se guarachero hraje skoro všude. Na místních rodeo festivalech, nebo i v klubech, kde se dokonce pořádají taneční soutěže. „Guarachero je super. Každý při tanci ukáže, co v něm je,“ říká jeden z nadšenců tohoto hudebního stylu. Jenže ono to není zase tak jednoduché.

magazin.cz

magazin.cz
Módní diktát pro všechny „pravé“ muže
Guarachero je především módní kult, jehož základem jsou boty. Zpočátku se nosily klasické kovbojské kozačky, které si však místní začali přetvářet k obrazu svému. A tak vznikly typické guarachero boty, jejichž hlavním znakem je neúměrně dlouhá špička. A o tu tady hlavně jde. Obecně platí – čím je špička delší, tím větší sklízí obdiv. Proto není divu, že mužští stoupenci guarachera mezi sebou neustále soutěží, kdo z nich má nejzdobnější a nejšpičatější obuv.

Soutěž: Vyhrává ten s nejdelšími špičkami bot!
Velká poptávka po originálních špičatých botkách se stala novým impulzem pro mnohé drobné podnikatele, kteří si na této originální obuvi vybudovali svou živnost. Ale také není nad dobrou „domácí ruční práci“. O tom ví své mladík, jenž si své botky upravil sám: „Je to jednoduché, prostě jsem k botám přikurtoval kousek gumové hadice, kterou jsem seřízl a polepil kůží. Moje špička teď měří skoro 18 centimetrů. Každý jasně vidí, že moje boty jsou nejdelší!“

magazin.cz

Hrdinové nosí na nohách „gondoly“
Ale jak se zdá, i tento vychloubačný hoch je trochu pozadu. Místní totiž tvrdí, že v Matehuale žije skupinka 7 skalních fanoušků Guarachera, jejichž špičaté boty dosahují neuvěřitelných 213 centimetrů! Jak se jim asi v takových „gondolách“ chodí či tancuje? Asi to nebude žádná pohoda. Každopádně ve městě patří za hrdiny. A co ještě správný guarachero fanoušek nesmí, kromě bot, zapomenout? Je to klobouk a úzké džíny, které jsou prý ke špičaté obuvi nejstylovější.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 10