Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.oddee.com

Nejnebezpečnější chodníky světa

Kdepak, žádná vypadaná dlažba, zákeřné ďoury nebo „vyhlodaný“ asfalt, jak to často bývá na českých cestách. V tomto případě jde o chodníky, které jsou pěkně vysoko a pěkně úzké... Udržíte se na nich?

Španělská stezka smrti: El Caminito Del Rey
Máte chuť na procházku a trochu si provětrat plíce? Tak na tomto chodníku byste se možná provětrali celí – jde totiž o 110 let starý chodníček s poetickým názvem El Caminito Del Rey (česky tedy Královská cesta), který se nachází v jižním Španělsku. Vystavěn byl v roce 1905 a protože se po něm v roce 1921 prošel španělský vládce Alfonso XIII, aby otevřel nedalekou přehradu Conde del Guadalhorce, dali chodníčku název po něm.

Jak je na první pohled jasné, nejde o žádnou procházku růžovým sadem – chodníček je zanedbaný, nemá zábradlí, beton je na některých místech vydrolen. Ten, kdo zaváhá, už jen smrti zamává... Tento vratký chodníček totiž vede 200 metrů nad řekou a v letech 1999 a 2000 tady přišlo o život 10 lidí. To je také důvod, proč španělská vláda Královskou cestu oficiálně uzavřela. Ale najdou se i tací dobrodruzi, které žádné zákazy ani příkazy neodradí. Přestože byly z obou přístupových cest odstraněny dřevěné desky, turisté neváhají a zkoušejí trasu přejít. Svou zakázanou pěší turistiku si pak nahrávají na video a vystavují na internetu. Co říkáte, šli byste do toho taky?

magazin.cz

Čínská procházka: Hua-Shan
Hua-shan pokládají Číňané za jednu ze svatých taoistických hor. Dřív na ní mohli lézt jen Číňani, dnes je přístup umožněn i cizincům, nicméně spousta návštěvníků tu padá k zemi jako přezrálé ovoce. Cesta vede po chodníčcích vytesaných do skal, kolmých žebřících, až po úzké dřevěné lávky, kde se bez jištění chodí oběma směry... Nikdo se o vás nestará, nikdo se o vás nestrachuje. Zkrátka na začátku náročnějšího úseku je zelená cedule, která v několika jazycích varuje, že další posun je jen na vlastní nebezpečí. Pokud to risknete, je to na vás. Hop nebo trop!

magazin.cz

Irsko: Cliffs of Moher
Irské útesy Cliffs of Moher patří mezi nejnavštěvovanější atrakci. Pokud se je rozhodnete zdolat na kole, zažijete bezesporu jeden ze svých největších adrenalinových zážitků. A není divu – váš „dvoukolák“ se totiž bude prohánět po chodníčku, který je 150 – 200 metrů nad Atlantickým oceánem. Rada: Bacha, docela tam fouká, takže si na kolo přibalte i šálu.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1