Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Po stopách sněžného muže Yetiho

Vysoký je prý přes dva metry a jeho tělo je pokryto hustou srstí. Jeho noha po sobě zanechá asi 60 centimetrů dlouhou stopu. O kom je řeč? Přece o slavném sněžném muži jménem Yeti.

Yetti byl spatřen na různých místech, naposledy nejspíš v Malajsii. V Himálajích se sněžnému muži říká právě Yeti, na Sibiři Alma, v Severní Americe Bigfoot a staří Indiáni mu říkali Sasquatch. Je sněžný muž smyšlenou postavou, nebo skutečně žije?

 

magazin.cz

 

Asi první zmínka o Yetim pochází z roku 1832. V té době vyšel v indických novinách Journal of the Asiatic Society of Bengál článek od B. H. Hodgsona. V těchto novinách Hodgson psal o svém setkání s podivným stvořením v Nepálu. V roce 1887 objevil plukovník W. A. Sardel v severovýchodním Sikkimu obrovské stopy ve sněhu. Plukovník spatřil také zvíře, které se podobalo velké gorile. Tím vznikla legenda o sněžném muži, o Yetim.

 

21. září 1921 uviděl Yetiho stopy ve sněhu i vedoucí výpravy na nejvyšší horu světa Mount Everest, C. A. Howard-Bury. Takovýchto prvních důkazů o životě sněžného muže značně přibývalo. V roce 1955 našel stopy i major Lester Davies v Himalájích. Zvláštní velké stopy se staly předmětem zkoumání vědců.

 

 

Z roku 1951 pochází nejpovedenější fotografie Yetiho stop. Nalézt otisky sněžného muže se povedlo britskému badateli Ericu Shiptonovi (1907–1977), který Yetiho potkal v Himálajích. Právě do tohoto pohoří se v roce 1954 vydala expedice v čele s Ralphem Izzardem, která po sněžném muži pátrala. Jediné, co výprava našla, byly zase jenom stopy. Později byly ale nalezeny kosti patřící právě Yetimu. Podle vědců totiž nalezené kosti patřily tvorovi, který měl některé znaky opic a některé jako člověk.

 

 

První zprávy o tvorovi Sasquatch se ve Spojených Státech objevují v roce 1924. V roce 1967 bylo natočeno video, na kterém je (sice ve špatné kvalitě) vidět velká chlupatá postava. Autorem tohoto videa je Roger Patterson, který sněžného muže viděl v severní Kalifornii. Po zveřejnění videa se na místo, kde byl Bigfoot spatřen, vydal doktor D. W. Grieve, který se zabýval biochemií. Doktor také podrobně prozkoumal film a došel k závěru, že se nejedná o podvod a Bigfoot existuje. Jiní vědci ovšem prohlašují záběry za podvrh. Po mnoha letech se dokonce Pattersonův spolupracovník Bob Heironimus přiznal, že si oblékl kostým a nechal se nafilmovat jako Bigfoot.

 

Vědci začali zkoumat, odkud vlastně Yeti pochází. Podle většiny badatelů je jeho domovem Čína, kde má předchůdce s latinským názvem Gigantopithecus. Tento živočich se postupem času dostal i do Severní Ameriky a podle některých teorií přežil do současnosti.

 

magazin.cz

 

Italský horolezec Reinhold Messner je snad nejznámějším člověkem, který se o Yetiho zajímal. Sám Messner sněžného muže dvakrát spatřil a napsal o něm knihu. Horolezec přišel také s názorem, že Yeti může být velký sněžný medvěd.

 

magazin.cz

 

Z ledna roku 2006 pochází zdokumentovaný případ o setkání člověka se sněžným mužem z národního parku Endau Rompin v Malajsii. Zde prý pobývala celá skupinka záhadných tvorů, někteří lidé viděli i mládě sněžného muže. Na místo opět vyrazili vědci, kteří však našli pouze velké otisky stop. O pár let dříve našel dobrodruh Sonam Dhendup v Bhútánu důkaz o přítomnosti sněžného muže Yetiho. Byl to kus srsti, který Yeti zanechal na jednom stromě. Vzorek putoval na odbornou analýzu do Velké Británie. Laboratoř Oxford Geneticist nedokázala určit, kterému živočichovi mohly chlupy patřit. Možná, že vzorek srsti patří právě sněžnému muži.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!