Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

5 vynálezů, které objevili Číňané

Čína je dnes považována za jednu velkou světovou továrnu (snad 90% věcí, které máte, se vyrobily v této komunistické zemi). Málokdo však ví, že Číňané jsou nejen manuálně zruční, ale i chytří. Tady jsou vynálezy jejich předků.

Vynález číslo 1: Papír

Věřte-nevěřte, ale ten bílý cár papíru, na který si denně čmáráte měl svůj prapůvod v Číně. Byl vynalezen kolem roku 3000 před Kristem. Zpočátku se  vyráběl z konopí, až později se do něj začala přimíchávat dřevní celulóza. Velká spotřeba papíru donutila Číňany, aby využívali ještě další materiály, například rýžovou slámu nebo kůru z micumaty. Od chytrých Asiatů papír odkoukali Arabové a přivezli ho do Evropy. První arabský a evropský papír se vytvářel ze starých lněných hadrů, těch byl ale nedostatek a tak tehdejší koumáci přemýšleli, čím je nahradit – zkoušely se různé varianty, třeba papír z chmele, šišek, vinné révy, dřevěných pilin, mechu, rašeliny, smrkového dřeva nebo dokonce i z vosího hnízda. Skutečnou surovinu však objevil v roce 1844 Gottlob Keller, který přišel s nápadem využívat dřevní vlákna. Příprava byla jednoduchá: dřevo se obrousilo na pískovcovém brusu a vznikla dřevitá kaše. Ta se zčásti smíchala i se starými hadry a moderní evropský papír byl na světě.

magazin.cz

 

Vynález číslo 2: Vidlička

Ve staré Číně vidličku používali majetní občané jako exkluzivní příbor při tradiční čínské večeři. Už tehdy měli dvě varianty: se dvěma či třemi bodáky. Moderní příborovou vidličku, takovou jakou známe dnes, vynalezli v 18. století v Německu. V té době se k ní začaly vyrábět i nože s kulatou špičkou.

magazin.cz

 

Vynález číslo 3: Papírové peníze

Papírové bankovky se v Číně poprvé objevily už v roce 650 našeho letopočtu a vydal je císař Kao Tsung. Měly podobu obchodních směnek a využívali je především bohatí obchodníci, kterým se nechtělo vláčet se s velkým množstvím kováků. Číňané těmto bankovkám říkali jiaozi a v každém regionu měly svou specifickou podobu. Čínská národní měna se začala používat až v 11. století. Zvěst o papírových bankovkách se dostala do Persie či Japonska, kde se rovněž začaly využívat.
První bankovka na českém území se objevila v roce 1800, kdy ji v rámci Rakousko-uherské monarchie vydala císařovna Marie Terezie. Tehdy k ní však většina obyvatelstva neměla důvěru.

magazin.cz

 

Vynález číslo 4: Rakev

Číňané byli údajně první lidé, kteří začali s pohřebními obřady. Vychází to z jejich tradice, která se opírá od úctu ke starším předkům. Nejstarší rakev je z roku 5000 před Kristem a stala se posledním útočištěm pro zesnulou čtyřletou dívku. Tloušťka rakve (a rovněž počet rakví, ve kterých byl nebožtík uložen) vypovídala o movitosti pozůstalé rodiny.

magazin.cz

 

Vynález číslo 5: Toaletní papír

První zmínka o toaletním papíru pochází z roku 589 před Kristem a potvrdil jí jistý Yan Zhitui. Ovšem, o tom, že Číňané používají papír k otírání těla se zmiňuje i jeden arabský cestoval. Toho tato věc překvapila, protože zbytek světa při svých toaletních rituálech používal k očištění těla ruce, vodu, dřevěné škrabky, hadr nebo typicky římský prostředek – mycí houbu s dřevěným držákem. A pozor: První pokus o parfémovaný toaletní papír je z roku 1393 a měl být využíván jen čínskou císařskou rodinou.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1