Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Loď duchů / foto: shutterstock

Young Teazer – loď duchů, která se zjevuje před bouří

Nedávno se mi dostal do rukou román Pod hladinou od Darcy Coates, v němž hrála prim loď duchů. Jelikož je to hodně zajímavé téma, začala jsem trochu pátrat, abych zjistila, kolik takových lodí je.

Jaký byl úkol lodi Young Teazer

Na počátku 19. století probíhala tzv. Druhá americká válka, tedy válka mezi Brity a Američany. Šlo zde především o nezávislost. Kromě pevniny probíhaly boje i na moři a také u pobřeží. Tam se však velké lodě neměly šanci dostat. To byla šance pro škunery, mezi kterými byl i škuner Young Teazer. Jednalo se o menší plachetnici s mělkým ponorem, která se snadno dostala i velmi blízko k pevnině. Young Teazer patřil k americké flotile a několik úspěšných útoků na Brity provedl především v oblasti Nového Skotska. To se nacházelo na území dnešní Kanady. Osudovou se mu stala zátoka Mahone Bay. Co se tam událo?

Fenomén Teazer Light a jeho zrození

Škuner Young Teazer operoval v zátoce Mahone Bay, když mu únikovou cestu zatarasila britská loď HMS La Hogue. Ta byla oproti malému škuneru obrovská a předem bylo jasné, že tohle nemůže dopadnout dobře. Z britské lodě se záhy k hladině snesly čluny plné britských vojáků, kteří měli za úkol škuner Young Teazer obsadit. Kapitánovi bylo jasné, že hrozí bezprostřední nebezpečí. Co udělal, však rozum nebere. 

Čluny s britskými vojáky se sotva přiblížily, když v tom škuner explodoval. Stalo se to omylem, nebo to byl úmysl kapitána? 

Loď duchů
Loď duchů – Zdroj: Shutterstock.com

Hromadná sebevražda, nebo nehoda? 

Britští vojáci zprvu nechápali, co se stalo. Zdálo se, že došlo k nehodě. Na škuneru bylo 30 pasažérů. Je možné, že by exploze byla úmyslná? Důvod výbuchu se dozvěděli vzápětí. Z amerického škuneru se jako zázrakem zachránilo pár vojáků, které výbuch odhodil do moře. Britové je vylovili a vzali na svou loď, načež se jim dostalo vysvětlení. Young Teazer zřejmě do vzduchu vyhodil zástupce kapitána úmyslně. Byl totiž britským dezertérem, a dostat se do rukou Britů by pro něj mělo šílené následky. Proto vyřešil situaci zřejmě bez velkého přemýšlení. Vhodil zapálenou lucernu do skladu se střelným prachem a tragédie byla na světě.

Jaká by to byla loď duchů, kdyby se občas nezjevovala na hladině? I škuner Young Teazer samozřejmě dostává své legendě. Dodnes je občas spatřen na hladině, jako zářící plachetnice, tedy ve chvíli výbuchu. Úkaz se prý objevuje kolem 27. června, což je datum, kdy došlo k výbuchu lodi. Někdy je spatřen i mimo toto datum a údajně je to vždy před bouřkou. Místní už ví, že když spatří na moři přízračnou loď, mají očekávat z nebe pořádnou smršť. 

 

Zdroj:

https://en.wikipedia.org/wiki/Capture_of_the_Young_Teazer

https://enigmaplus.cz/prizracna-horici-lod-duchu-pred-cim-dokaze-varovat/

 

Loď duchů, která se zjevuje před bouří

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!