Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Venkovní chov slepic / foto: shutterstock

Jak vypadal všední den středověké venkovanky? Brzké vstávání a nekonečná práce

Život ve středověku nebyl žádný med. Zvláště pro chudé venkovské ženy. Jejich den začínal se svítáním a končil až s posledními paprsky slunce. Co musely v běžný den stihnout a obstarat?

Středověký život byl skromný a plný těžkostí, ale předvídatelný a s určitým řádem. V prostých obydlích se často tísnili lidé spolu se zvířaty, přičemž v jedné místnosti mohlo uléhat až 12 osob. Průměrná velikost domu se totiž pohybovala okolo 10 metrů čtverečních.

Opulentní hostiny byly jen pro vyšší šlechtu
Opulentní hostiny byly jen pro vyšší šlechtu – Zdroj: Shutterstock.com

Pracovat se začínalo v 7 letech

Jednoduché to ženy neměly už od dětství. Zatímco z příchodu prvního syna se celá rodina radovala, ostatní děti byly brány spíš jako přítěž a hladové krky navíc. Zhruba od sedmi let začínaly pracovat na polích či na statku, případně odcházely do služby, a u ženských potomků se předpokládal brzký sňatek. Ani svatbou si ale mnohdy příliš nepomohly.

Den začínal se svítáním

Venkovská žena musela vstávat už za svítání, v létě tedy okolo čtvrté hodiny. Poté se oblékla a začala rodině chystat snídani, většinou kaši. Postupně se budili i ostatní členové domácnosti. Po snídani se muž se staršími dětmi odebral na panské pole, kde celý den pracoval. Malé děti a nejmladší dcera zůstávaly doma s matkou.

Nejprve je čekalo praní prádla, což znamenalo výlet k potoku a zdlouhavé máchání. Když bylo prádlo čisté, šly obstarávat domácí zvířectvo. Poté semlely mouku ze zbytků zrní, hrachu a fazolí, upekly bochník chleba a připravily sýr. Se skromným obědem se vydaly za mužem a zbývajícími dětmi.

Praní prádla bylo zdlouhavé a náročné
Praní prádla bylo zdlouhavé a náročné – Zdroj: Shutterstock.com

Ani odpoledne si žena neodpočinula

Odpoledne mohla žena chodit sbírat lesní plody, případně se starala o vlastní záhonky a pole, pokud nějaké bylo. Někdy také pomáhala muži na panském poli. Tkala a předla, neboť to byla práce určená výhradně ženám. Většina středověkých žen také šila oblečení pro sebe i pro rodinu a zavařovala zásoby jídla na zimu.

K večeři pak žena přichystala polévku, ještě poklidila domácnost a uložila děti ke spánku. Sama uléhala jako poslední.

 

Zdroje:

https://www.dotyk.cz/magazin/zivot-ve-stredoveku-20200207.html

https://www.stoplusjednicka.cz/vsedni-den-ve-stredoveku-kdy-lide-pracovali-jak-bydleli-co-jedli

https://www.dotyk.cz/magazin/stredoveka-zena-zivot-30000111.html

Jak vypadal všední den středověké venkovanky? Brzké vstávání a nekonečná práce

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!