Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Český lev / foto: shutterstock

Znáte historické vlajky českých zemí?

Dnes je výročí upálení mistra Jana Husa – uplynulo 602 let od této události. Možná je dobré si připomenout jiné informace, například vlajky zemí koruny české, které dobu provázely a které vlastně, původně patřily jiným národům

Země sestávají ze tří vzájemně propojených území – osudů, které spolu sdílely dobré i zlé napříč stoletími – tedy Čechy, Morava a Slezsko. Dnes můžeme vidět jejich historický otisk v podobě znaku České republiky, který obsahuje českého lva, moravskou orlici a slezskou orlici dohromady v podobě „velkého“ českého znaku. Malý znak už obsahuje pouze českého lva. Samozřejmě, český lev, moravská a slezská orlice figurují i ve vlajkách krajů. To jsou údaje, které asi zná každý z nás. Jak ale vypadaly zemské vlajky před mnoha lety, než se zformovala jednotná vlajka Československa případně České republiky?


Vlajka Čech

V devatenáctém století byla v Rakousko- Uhersku užívána česká vlajka v podobě červeného pruhu dole a bílého pruhu nahoře. Český lev se případně přidával doprostřed vlajky. To bylo důležité zejména pro odlišení s polskou vlajkou, která byla prakticky stejná . Jak pokračovalo národní obrození a vznik Československa, přidala se i modrá barva v podobě klínu. To značilo za prvé slovenské hory, za druhé doplnění slovanské trikolóry, jelikož slovanská vlajka sestává z červené, bílé a modré. Jelikož Čechy jsou hlavním územím zemí koruny české, tato vlajka převládla a původní červeno-bílá vlajka se lvem pomalu upadla v zapomnění.

Historická vlajka Čech
Historická vlajka Čech

Vlajka Moravy

Od patnáctého století je vlajka Moravy dvoubarevná. Tedy červený a žlutý pruh. Většinou se do vlajky doplňuje zemský znak – modrá moravská orlice. Tato vlajka je z původních tří zemských vlajek nejvíce používanou, díky moravskému hnutí. Červená zde značí vlastenecký zápal a žlutá příslušnost k bratrskému rakouskému národu.

Vlajka Moravy
Vlajka Moravy

Vlajka Slezska

Slezsko má orlici černo-žlutou. Vlajka je tudíž černo-žlutá s návazností k historii Rakouska-Uherska. Dolní pruh je černý a horní žlutý. Zdá se, že černý pruh symbolizuje uhlí, které je ve Slezsku velmi zastoupené. Žlutý pruh symbolizuje bohatství země slezské na poli zemědělských produktů. V poslední době se přidává doprostřed slezská orlice. Dříve byly pruhy přehozené, tedy černý nahoře. Jelikož tak ale vypadala tehdejší rakouská vlajka, začal se černý pruh umísťovat dolů, aby se vlajky nezaměňovaly.

Vlajka Slezska
Vlajka Slezska

Znáte zemské historické vlajky českých zemí?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 6