Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Madonna v Mnichově / foto: shutterstock

Populární osobnosti, které jsou i talentovanými spisovateli

Známe je sice jako herce, režiséry či zpěváky, oni však mají i nemalý literární talent. Řada známých osobností ze světa popkultury má na svém kontě nejednu knihu a někteří s nimi mají překvapivě velký úspěch.

David Duchovny

Představitel legendárního agenta Foxe Muldera či spisovatele Hanka Moodyho se původně nechtěl stát hercem. Studoval literaturu na prestižní Princetonské univerzitě a později na Yaleově univerzitě a ve volném čase psal poezii. Není tedy divu, že po letech se k psaní vrátil a dnes je autorem hned tří úspěšných knih: Kráva nebeská (Holy Cow: A Modern-Day Dairy Tale, 2015), Zasr*tý Bucky Dent (Bucky F*cking Dent, 2016) a Miss Subways (Miss Subways: A Novel, 2018). Mimo to je Duchovny rovněž zapáleným hudebníkem, který má na kontě dvě alba.

Stephen Fry

Legendární britský komik Stephen Fry – kterého proslavil zejména pořad A Bit of Fry and Laurie, v němž účinkoval po boku Hugha Laurieho – je rovněž úspěšným autorem. V devadesátých letech debutoval románem Lhář (The Liar, 1991) o cambridžském studentu a podvodníku Adrianu Healeyovi; oceňované jsou pak hlavně jeho autobiografické knihy.

Tím však Fryovy autorské úspěchy nekončí. Jeho humoristický román Hroch (The Hippopotamus, 1994), pojednávající o zneuznaném básníkovi bez inspirace, jenž se nechá najmout k prošetření léčitelských zázraků na panství svých přátel, se stal v roce 2017 předlohou ke stejnojmennému filmu Johna Jenckse.

Hugh Laurie

I Fryův dlouholetý herecký kolega Hugh Laurie vydal v devadesátých letech román. Kniha představitele legendárního doktora House a talentovaného bluesového hudebníka nese název Obchodník se zbraněmi (The Gun Seller, 1996). Vypráví příběh Thomase Langa, bodyguarda a po všech stránkách průměrného muže, jemuž se změní život v okamžiku, kdy je najat na vraždu amerického průmyslníka.

Hugh Laurie původně nabídl svůj rukopis pod pseudonymem, aby se mu ze strany nakladatelů dostalo objektivního hodnocení a nebyl protežován coby ‚celebrita‘. Vtipná, chytrá a lehce napsaná kniha nakladatele ihned zaujala a stejně kladně ji přijali i čtenáři v Británii i ve světě. Druhá kniha s názvem Papírový voják (The Paper Soldier) měla původně vyjít v roce 2009. Zatím však světlo světa nespatřila a nám nezbývá než doufat a čekat.

Serge Gainsbourg

Rovněž legendární francouzský zpěvák, skladatel a celoživotní provokatér Serge Gainsbourg vydal román nesoucí název Evguénie Sokolov (1980). Titul odkazuje na hlavního hrdinu, mladého umělce slovanského původu, předního představitele tzv. hyperabstrakce, kterého v díle nejvíce inspiruje jeho plynatost. Přestože mnozí označují tento román za vulgární a zkratkovitý, jiní v něm vidí kritiku současného umění a jeho jalovosti.

Madonna

Jen málokdo by do populární americké zpěvačky, skladatelky a tanečnice řekl, že je autorkou několika knih, a to včetně těch dětských. Z publikací pro dospělé je zřejmě neznámější kniha Sex (1992), plná provokativních textů i fotografií, z dětských pak stojí za zmínku Anglické růže (The English Roses, 2003) – přeložené do čtyřicet dvou jazyků – a Jablka pana Peabodyho (Mr. Peabody's Apples, 2003).

Populární osobnosti, které jsou i talentovanými spisovateli

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!