Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bond, James Bond / foto: Shutterstock

Hollywood bude stávkovat. Už zase?

Američtí herci chtějí více peněz. Vyhrožují stávkou.

Na přelomu minulého a tohoto roku zažil Hollywood a všechny větší americké filmové a televizní produkce několik perných měsíců. Stávkovali totiž scénáristé, jakožto lidé, o nichž se sice takřka nikdy nemluví, ale bez kterých by nevznikly žádné filmy, seriály a ani televizní show.

Jako scénáristé
Filmový svět byl v krizi a příliv nového materiálu začal povážlivě vysychat. Snižoval se obrat a tím samozřejmě i zisky. Odhaduje se, že jen kvůli stávkujícím scénáristům přišel Hollywood o několik miliard dolarů.

Rozepře mezi filmovými studii a scénáristy nakonec skončila jakýmsi kompromisem, kdy pisálci skutečně dostali díl toho, co jim náleží a uzavřeli novou smlouvu.

Ani ne půl roku poté hrozí analogický problém, tentokrát ale s herci, tedy mediálními obrazy a tvářemi filmových produktů. Pokud měla stávka scénáristů drtivý dopad, stávka herců by byla přímo katastrofální.

Podmínky se změnily
Nechtějí ji dopustit ani studia ani sami herci, sdružení ve vlastním odborovém svazu. Obě skupiny by totiž v nejhorším možném případě přišly o značné sumy. Jenže ani jedné z nich se při vyjednávání nového dlouhodobého kontraktu nechce příliš ustupovat.

Studia by ráda jen o něco navýšila podmínky dosavadní smlouvy, ovšem herci mají vyšší požadavky. Situace se od vyjednávání v současnosti platné smlouvy totiž hodně změnila.

Výrazně narostl segment DVD a rovněž nejrůznější internetové formáty, kde mediální obsah sleduje stále více lidí. Herci tak chtějí větší podíly právě z DVD a internetu. Podobně jako scénáristé před nimi.

Jak se zachová špička ledovce?
Herecký odborový svaz sdružuje na 120 tisíc lidí, kteří vystupují ve filmech, seriálech i nejrůznějších show. Rozhodně si tak pod nimi nepředstavujte největší hollywoodské hvězdy typu Toma Cruise, Willa Smitha, Brada Pitta, Angeliny Jolie, Jennifer Anniston či Reese Witherspoon.

Ty největší kalibry tak jako tak uzavírají vlastní smlouvy s exkluzivními podmínkami, nehledě na to, že často figurují jako producenti svých filmů. Bylo by ale přinejmenším zajímavé sledovat, zda by se svými méně známými a o hodně hůře placenými kolegy drželi basu.

Nejspíš by museli, jelikož ani hvězda neuhraje celý film a potřebuje spoustu „stafáže“. Právě pro hvězdy by zmrazená natáčení znamenala obrovské ztráty, jelikož by nemohly naplňovat své dvaceti či třicetimiliónové kontrakty.

Jak to dopadne?
Zatím se ale zdá, že ke stávce spíše nedojde. Tři čtvrtiny hereckého svazu se jasně vyjádřily proti ní. Když totiž stávkovali scénáristé, dostali se do průmyslu další lidé, což zvýšilo konkurenci a pro mnohé tak de facto smazalo vydobyté výhody. Navíc nemohli 14 týdnů pracovat, a to se na domácím rozpočtu nemile projeví.

Rozumnější budou nejspíše také velká studia, která raději ustoupí o něco dříve, než aby celou situaci hnala opět do extrémních mezí.

Spokojen tak snad nakonec bude i divák, který bude stále zásoben novými filmy, seriály a shows. Ačkoliv, stále není nic jisté a situace se klidně může ještě zvrátit

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 36