Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Terminator: Salvation / foto: Falcon

Nový Terminátor. Je to dětská verze

Asi nebudu spoilerovat, když řeknu, že se děj čtvrtého Terminátora odehrává už po Soudném dni, v době, kdy už dospělý John Connor bojuje proti strojům.

Connor, kterého sledujeme v podstatě od spermie, Connor, který přežil několik útoků vraždících strojů z budoucnosti i atomovou katastrofu. Connor... který je v tomhle filmu úplně zbytečný.

magazin.cz

Jeden Connor navíc
Kdyby se John Connor z celého filmu úplně vyškrtl, nebo se z něj nechal jen hlas v rádiu, tak by se vůbec nic nestalo. Nemá v příběhu žádnou závažnější roli, je to čistě pasivní hrdina, který si buď zachraňuje kejhák nebo mluví pateticky do vysílačky. I coby náctiletý spratek ve dvojce byl charismatičtější a akčnější... a přes Baleovo snaživé chrchlání i drsnější.

Když jsme v prvních třech dílech slýchali, jak je John Connor pro odboj důležitý, tak jsme to brali jako fakt. Kdo jsme, abychom zpochybňovali vraždící mašiny z budoucnosti?

Jenže když to pak člověk vidí na vlastní výplň očních důlků, začíná pochybovat. Že by tenhle čičmunda, kterého jeho kolegové i nadřízení berou spíš jako poskoka a který se ukájí tím, že dělá důležitého do rádia (prostě takový futuristický Paroubek), měl nějaký význam? Vždyť je jen jedním z koleček v obrovské mašině. A jeho hlavním cílem je odložit útok proti robotům, aby zachránil Kyla Reeseho, čili v podstatě sám sebe. Protože bez něj by svět skončil. No... dobře... když to říká...

magazin.cz

Krotká vzpoura strojů
Jasně, nový Terminátor to má těžké. Jak se v minulých dílech postapokalyptickou budoucností jen tak strašilo, tak si člověk mohl pouze představovat - a to je vždycky to nejsugestivnější.

Představoval si, že když už s jedním terminátorem to byl pěkný horor, tak ta budoucnost bude něco, z čeho se zježí vlasy i plešatému. Že to bude temné, depresivní, bezvýchodné a na světě bude jen malá skupinka přeživších vedená Johnem Connorem.

magazin.cz

A ono ne
Ona je to celkem pohoda. Lidi sice umírají po desítkách, ale nikoho to moc nebere, lítá se tu ve stíhačkách, bez problému přežívají i skupiny agresivních buranů - a terminátory likvidují i němé a odpudivě roztomilé holčičky.

Zatímco první filmy byly dětem nepřístupné, tak na tohle můžou chodit i školní výpravy. Na žádnou brutalitu tu nenarazí, maximálně něco vybuchne... a mají tu i dětské hrdiny, se kterými se můžou ztotožnit.

magazin.cz

O co vlastně jde?
Problém s filmem je i v tom, že není jasné, o co se bude hrát. Zatímco v první filmech byl jasný cíl (obvykle někoho zachránit), tak tady jsou veškeré cíle a motivace tak mlhavé, že se člověk musí hodně soustředit, aby si jich všiml. Ani když se zničí továrna Skynetu není jasné, jestli to má vůbec nějaký význam. Kolik je takových továren? Pět? Padesát? Pět miliónů? Změnilo se tím něco (kromě toho, že si Connor zachránil kejhák)? Není čeho se chytit.

Alespoň, že akce je tu solidní, dobře nastříhaná a efektní (i když trochu bezkrevná a až příliš „čistá“). McG sedl spíš k Charlieho andílkům než k Terminátorovi. Ostatně, tam ani tolik nevadilo, že neumí pracovat s herci – stačilo nasnímat holky tak, aby byly co nejhezčí. Tady to nestačí.

Christian Bale se omezuje na zamračený pohled a chraptění. Sam Worthington v roli Marcuse Wrighta (který je v podstatě hlavním hrdinou) sice chraptí taky, ale aspoň trochu hraje. Solidní je ještě Anton Yelchin (Chekov ze Star Treku) coby Kyle Reese, a to je asi tak všechno. Ostatní jen deklamují naučené fráze – a to jak lidi, tak roboti.

Skynet se zřejmě ve volném čas díval na bondovky, protože hrdiny, místo aby je okamžitě zabil a měl po starostech, zajímá a odvádí do hlavního stanu, aby odtamtud mohli utéct a škodit. Taky má sklon k vysvětlování svých ďábelských plánů.

magazin.cz

Té či neté?
Je fakt, že pokud nemáte Cameronovy majstrštyky tak zalezlé pod kůži, může se vám nový Terminátor i líbit. Je tam dost triků, hodně výbuchů, nějaké ty bojové stroje – akce se v podstatě skoro vůbec nezastaví. No a co, že příběh nedrží pohromadě, hlavně že je to hlasité a efektní.

Pokud jste ale zarputilí fandové originálních dílů, tak pro vás bude Terminator: Salvation jako plivanec do obličeje... který se vám tvůrci sice snaží setřít citáty a odkazy, ale spíš ho tam ještě víc rozmatlají.

Čili radši zapomeňte, že byly nějaké minulé díly a užijte si čistě počítačový rachot.

magazin.cz


Terminator: Salvation USA 2009, Režie: McG. Hrají: Christian Bale, Sam Worthington, Anton Yelchin.


V kinech od: 4.6. 2009
Hodnocení: 6/10

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 136