Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Batman: Dlouhý Halloween / foto: Crew

Sériový vrah ve městě plném šílenců

Batmanovo rodiště Gotham by anketu o nejvhodnější místo pro život vyhrálo jen stěží. Zato kdyby se pořádala soutěž o nejvhodnější místo pro smrt...

Příběh Dlouhý Halloween, jehož druhá, závěrečná část právě vyšla, se vrací k začátkům legendy Temného rytíře. Ne sice až do dob, kdy malému milionářskému synkovi Brucovi zastřelili taťku s mamkou, ale do časů, kdy synek dospěl, vyspěl a započal se svým nekompromisním bojem proti zločinu.

Komisař Gordon je čerstvým otcem a budoucí Two Face, totiž okresní prokurátor Harvey Dent, má zatím jen jednu tvář a slušnou pověst...

magazin.cz
Gotham drží ve svých rukou mafie a sahá po nejvyšších postech. Batman, Gordon i Dent dělají co můžou (a zanedbávají vlastní rodiny, alespoň ten druhý a třetí), ale vrah zabíjející o svátcích se zdá být i na ně příliš. Jeden Halloween začal, do druhého je daleko a mezi nimi tolik svátků...

Šílenec si nevybírá...
Dlouhý Halloween není barvotiskovým akčním komiksem o soubojích maskovaných týpků, ale výborně napsanou temnou detektivkou plnou deprese a mrtvol. Sváteční vrah si totiž zdánlivě nevybírá – mafiánský poskok nebo čestný ředitel banky –, a tak ani nápad nechat zlouny, ať se vyvraždí mezi sebou, nelze uskutečnit.

Je jen jediná možnost: pátrat, pátrat a pátrat a balancovat přitom na čím dál ostřejší hraně mezi dobrem a zlem. Boj proti bestiím má totiž jedno odvěké úskalí: aby se bojovník nestal bestií sám.

Fascinující černá a bílá

Výborný scénář, který v závěru přináší nejedno překvapení, ještě rozvádí kresba Tima Sala, který se nespokojil s úlohou prostředníka mezi bublinami s textem a čtenářem. Nikoliv; vedle temného zpodobnění batmanovského světa předvádí fascinující obrazy z místa činu, o to působivější, že černobílé, a nutí vás uznat, že tento komiks měl a musel být namalován právě takhle.

Vydání Dlouhého Halloweenu tak v našem komiksovém vzdělání zaplňuje důležitou mezeru, o níž si až po přečtení uvědomíte, jak byla obrovská.

Jo, a přeji vám klidné svátky. Všechny.

Batman: Dlouhý Halloween 1 + 2. Scénář Jeph Loeb, kresba Tim Sale. Překlad: Marek Barányi, Roman Bílek. BB art + CREW, Praha 2009. 174 + 200 str. 499 + 499 Kč.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 40