Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: newdandyism.com

Dostal kýlu z hulení trávy

Šestasedmdesátiletý britský herec a dvojnásobný držitel Oscara Michael Caine si zahulil brko a měl z toho málem kýlu, smál se totiž řadu hodin.

"Mluv lehce, mluv pomalu a neříkej mnoho," touhle citací se Caine honosí a coby britská filmová hvězda, která září už několik desítek let, se jistě těší veliké vážnosti. Svou tvář nejspíš ztratil málokdy. Když si ale jednou zahulil marihuanu, na 5 hodin se změnil v puberťáka.

magazin.cz

Marihuanu už nikdy
„Nikdy jsem to ani nechtěl zkoušet, protože jsem se bál, že bych ztratil svou vážnou tvář a překročil svoje hranice. Jenže pak jsem si jednoho dne vykouřil cigaretu marihuany a začal jsem se smát. Smál jsem se a smál, nakonec mi to vydrželo celých 5 hodin. Už už jsem si myslel, že z toho každou chvíli musím dostat kýlu. Marihuanu už nikdy. Byl to nakonec otřesný zážitek.“

S žádnými jinými drogami zkušenosti nemá. Ani po nich netouží. Tohle mu prý úplně stačilo. Pití piva je pro něj mnohem příjemnější zábava. „Alkoholu obecně jsem vypil hodně, to byla moje droga. Nikdy jsem nebyl alkoholik, ale opít jsem se mohl třeba každý den a šlo to. Po anglickém pivu se opijete jedna dvě.“ K žádným jiným drogám tak přátelský vztah nemá.

Za mého mládí se holdovalo drogám a nespoutanému sexu
„Říká se, že marihuana je nejnevinnější droga ze všech, ale myslím, že je nebezpečnější, než si mnozí myslí.“ Vyrůstal v divoké atmosféře 60. let, kdy jeho londýnští kamarádi a vrstevníci holdovali nespoutanému sexu a drogám všeho druhu. „Jenže to bylo pochopitelné pro generaci vyrůstající po druhé světové válce. Byla to divočina. Čas, kdy si britská pracující třída prostě řekla, pojďme si trochu užívat. Ale znovu opakuji, že naše životy tehdy poznamenala válka a člověk se nechtěl utrápit.“

Michael Caine je pseudonym
Narodil se v Londýně během války v březnu roku 1933 coby Maurice Joseph Micklewhite. jednu z dalších – válku v Koreji – si coby voják vyzkoušel na vlastní kůži. Dnes je jedním ze dvou herců, kteří za své herecké výkony získali nominaci na Oscara v každém desetiletí od roku 1960, tedy v letech 60., 70. i 80. Tím druhým hercem je Jack Nicholson. Dvě z nominací Caine také proměnil a přidal k tomu ještě 3 Zlaté glóby a povýšení do rytířského stavu, které získal v roce 2000 od královny Alžběty II za zásluhy ve světě filmu. Je známý svým typicky londýnským akcentem.

magazin.cz

Za svůj život sehrál přes 100 rolí a je považován za britskou hereckou legendu. Známe ho třeba z filmů Zulu, Mozek za milion dolarů, Alfie, Loupež po italsku, Sejměte Cartera, Hana a její sestry, Pravidla moštárny, Austin Powers – Goldmember či Batman.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 127