Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Avatar / foto: Bontonfilm

Vedlejší efekt: Avatar dohání lidi k sebevraždě!

Aneb jak nebezpečné jsou sugestivní a strhující filmy.

Některé filmy jsou tak dobré, že je člověku při závěrečných titulcích líto, že už ta podívaná skončila. Jen naprosté minimum filmů je ale tak přesvědčivých, že z nich fanoušci šílí a považují je za cosi více než zábavu, byť s jakýmsi poselstvím.

Pandora nebo sebevražda!
Přesně takovým filmem je Avatar – hit posledních týdnů. Nejenže nejrychleji ze všech trháků překonal miliardu utržených dolarů a je už za Titanicem druhým nejúspěšnějším filmem všech dob, ale dokázal vytvořit takový svět, ve kterém spousta lidí touží žít!

Internetová fóra jsou doslova zaplavena ódami na krásu Pandory a jejích domorodců. Řada diváků má podle svých slov deprese z toho, že tento svět nemůže navštívit. Některým to v hlavě ujelo dokonce tolik, že kvůli této bezvýchodné situaci uvažují o sebevraždě!

„Sám nejsem v depresi. Naopak, film mi udělal radost. Ale chápu, proč je spousta lidí deprimovaných. Ten film byl tak krásný a ukázal něco, co na Zemi nemáme. Myslím, že lidé viděli, že se dá žít úplně jiným způsobem a to v nich vzbuzuje depresi,“ říká administrátor jednoho z větších fór na téma Avatara, Philippe Baghadassarian.

Důležitý třetí prostor

Jedním z důvodů, proč Avatar strhl tolik lidí a některé doslova okouzlil, je také technika. Trojrozměrné projekce sice už nějakou dobu fungují, ale teprve Avatar dokázal v masové míře přinést zážitek, kvůli kterému se vyplatí připlatit a nasadit si speciální brýle. Po chvíli jste přímo uvnitř dění. O to hůře se z něj pak odchází.

Zájem vzbuzený Avatarem nakonec není ničím jiným než starou známou touhou po virtuálních světech. Řada diváků by jistě nepohrdla, kdyby civěním na dění na Pandoře trojrozměrnými brýlemi mohla strávit značnou část svého života.

Virtuální realita se tedy opět o něco přiblížila. Nebude trvat dlouho a poptávka začne být masivně uspokojována.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 146