Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zlomené srdce / foto: shutterstock

Jak bolí zlomené srdce? Je to stav podobný infarktu

Roku 2004 propuklo v Japonsku ničivé zemětřesení, které si vyžádalo 68 životů a téměř 5000 lidí při něm bylo zraněno. Nedlouho poté začaly do místní nemocnice přicházet ženy s bolestí na hrudi a dušností.

EKG u pacientek odhalilo známky infarktu, přičemž jejich srdce změnilo tvar. Co měly ženy společného? Během zemětřesení přišly o někoho blízkého. Jejich stav proto lékaři označili jako takotsubo kardiomyopatie. Jinak řečeno, syndrom zlomeného srdce.

Zlomené srdce jako následek stresu

Jakkoliv zní počeštěný název banálně, jde o stav, který není radno podceňovat. Pokud není včas léčen, může skončit i smrtí. Ohroženy jsou přitom především ženy. Ve chvíli emočního nebo fyzického stresu čelí srdce prudkému náporu stresových hormonů, především adrenalinu. Ty způsobí dočasné oslabení srdečního svalu. Paradoxně může syndrom zlomeného srdce vyvolat i radostná událost, třeba výhra ve sportce.

Zlomené srdce nastává při silném emočním vypětí
Zlomené srdce nastává při silném emočním vypětí – Zdroj: Shutterstock.com

Jak se projevuje?

Syndrom se projevuje kromě zmíněné dušnosti a bolesti na hrudi i arytmií nebo kardiogenním šokem, což je stav, kdy srdce není schopné pumpovat takové množství krve, které tělo potřebuje. To může vést k celkovému selhání, jehož následky mohou být fatální. Rozdíl mezi syndromem zlomeného srdce a skutečným infarktem ale pozná jen lékař, proto je nutné při jakýchkoliv srdečních potížích vyhledat lékařskou pomoc.

Bolest na srdci
Bolest na srdci – Zdroj: Shutterstock.com

Jak se léčí?

Pokud je vám syndrom diagnostikován, nejspíš si pár dní poležíte v nemocnici, případně doma v klidovém režimu. Při přetrvávajících obtíží se předepisují speciální léky, většině pacientů se ale funkce srdce obnoví sama do jednoho až čtyř týdnů. Na kontrolu se chodí zhruba po měsíci.

Předcházet syndromu zlomeného srdce se dá především uspokojivým partnerským sexem, který podobně jako aerobní cvičení posiluje srdeční sval, snižuje krevní tlak a zmenšuje riziko rozvoje diabetu. Samozřejmě by ho měl doprovázet celkový zdravý životní styl.

 

Zdroje:

https://www.prozeny.cz/clanek/syndrom-zlomeneho-srdce-lisi-se-od-infarktu-a-jak-se-leci-65844

https://nemocnicetrinecpodlesi.agel.cz/o-nemocnici/novinky/200206-onemocneni-srdce.html

Jak bolí zlomené srdce? Je to stav podobný infarktu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!