Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Používejte kondomy, zachráníte planetu!

Lidé v zemích třetího světa by měli používat antikoncepci. Podle odborníků tím ochrání nejen své zdraví, ale i světové klima.

Prestižní britský lékařský časopis Lancet uvádí, že více než 200 miliónů žen by chtělo brát přípravky proti početí, ale nemohou si je dovolit.

To vede k 76 miliónům nechtěných porodů ročně. Pokud by měly tyto ženy volný přístup ke kondomům nebo jiné antikoncepci, pravděpodobně by to pomohlo životnímu prostředí na Zemi.

Moc lidí škodí
"Měli bychom hledat souvislost mezi populačním růstem, sexuálním zdravím a právem na něj a klimatickými změnami," uvádí se v komentáři.

Už dříve v tomto roce se v časopise objevil názor, že změny klimatu jsou největší zdravotní hrozbou 21. století.

Světová populace má v roce 2050 dosáhnou devíti miliard obyvatel; z devadesáti procent dojde k nárůstu v zemích třetího světa. Lancet zároveň cituje údaje britských vědců, podle nichž je plánování rodičovství pětkrát levnější než obvyklé technologie, které se snaží napravit globální oteplování.

Tuna CO2 za 7 dolarů
Podle nich je každých sedm dolarů vynaložených na plánované rodičovství adekvátní ušetřené tuně oxidu uhličitého, která by byla vypuštěna do atmosféry.

Zatímco normální populační růst nemůže globální oteplení významně ovlivnit, experti jsou přesvědčeni, že přelidnění v zemích třetího světa vyvolá extrémní poptávku po potravinách a obydlích, což způsobí enormní tlak na životní prostředí naší planety.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 19