Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Ženy touží po mužích, u kterých to nemají jisté

Většinu žen přitahují muži, u nichž nemají jistotu, jak moc je mají ve skutečnosti rádi. Potvrzuje to nová studie amerických vědců.

Psychologové přitom tvrdí, že osoba A obvykle cítí k osobě B stejnou náklonnost jako osoba B vůči ní. „Když chceme vědět, jak moc například Sarah miluje Boba, pomůže nám, když víme, jak si ona sama myslí, že Bob miluje ji,“ tvrdí autoři výzkumu Erin R. Whitchurch a Timoty D. Wilson z Virginské univerzity.

Ale co když v tom Sarah nemá jasno? Pak ji to nutí o Bobovi hodně přemýšlet a hloubat, co on cítí, a čím víc si nad ním láme hlavu, tím víc jí připadá atraktivní.

Pěkně fikaný průzkum
Studie se zúčastnilo 47 dobrovolnic – studentek z Virginské univerzity –, kterým bylo řečeno, že výzkum má zjistit, jestli sociální sítě mohou fungovat jako seznamka. Vědci zároveň každou přesvědčili, že studenti – muži ze dvou jiných univerzit – si prohlédli jak její profil, tak profily dalších 15 až 20 ostatních dívek.

Poté jim výzkumníci předložili fiktivní profily čtyř mužů, o nichž se studentky domnívaly, že jsou skutečné.

Některým respondentkám namluvili, že se dívají na profily mužů, kterým se líbily nejvíce, dalším řekli, že je tito muži zařadili k průměru.

Třetí skupinu žen přesvědčili, že tito muži je považují buď za nejpřitažlivější, nebo za průměrné. Tyto ženy tedy neměly o mínění svých protějšků jasno a právě tuto skupinu mužů označily za nejatraktivnější.

Nedávejte své city najevo!
„Řada populárních publikací radí lidem, aby své pocity nedávali potenciálnímu partnerovi příliš otevřeně najevo,“ uvádějí autoři. „A zdá se, že tato rada je správná: pokud budeme druhé udržovat v nejistotě o našich citech k nim, zvedneme tím jejich zájem o nás,“ tvrdí.

Účastnice této studie si udělaly názor na základě minimálních informací, ale v situaci, která je v současnosti zcela obvyklá – na internetové seznamce.

Výsledky studie byly zveřejněny v publikaci Psychological Science.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 61