Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Bizarní rekordy z divadelního prostředí

Guinenessova kniha rekordů obsahuje také rekordy z divadelního prostředí, a těch není zrovna málo. Některé z nich nás možná ničím nepřekvapí, jiné jsou bizarní. Posuďte sami.

Podle Guinnessovy knihy rekordů je nejstarším stálým divadlem na světě řecké Dionýsovo divadlo. Historie tohoto divadla sahá až do roku 500 před naším letopočtem. Divadelní představení zde může shlédnout sedmnáct tisíc lidí. Přibližně tolik lidí pojem i pražská O2 Arena. Hlediště Dionýsova divadla tvoří kameny postavené do řady kolem kruhové orchestry. V divadle se již od dob starověku hrály tragedie a komedie, dále bylo Dionýsovo divadlo místem dramatických soutěží. Sami diváci rozhodovali o vítězi, tedy volili tu nejlepší hru.

Nejmenší profesionální divadlo na světe najdeme ve městě Villachu v Rakousku. Divadélko nese název Kremlhoftheater. V něm najdeme pouhých osm míst k sezení. Divadlo bylo založeno v roce 2010. Diváci zde mohou vidět činohru, operu nebo třeba baletní představení.

magazin.cz

 

V Guinnessově knize rekordů najdeme také zmínku o nejdelším divadelním představení. To trvalo celkem 23 hodin, 33 minut a 54 sekund a jednalo se o provedení Ionescovy Plešaté zpěvačky. Americký dramatický soubor jménem The 27 O’clock Players využil konce hry, kdy se příběh vrací na začátek a děj se opakuje. Celý příběh tak soubor zahrál znovu, akorát s výměnou rolí. Plešatá zpěvačka původně trvala asi hodinu, při snaze o zapsání do Guinnessovy knihy rekordů se hra musela opakovat dvacet pětkrát.

Nejvíce diváků zhlédlo Lloydův muzikál s názvem Starlight Express, který byl uveden v Bochumu v Německu. V období od června 1988 do března roku 2010 zde muzikál vidělo celkem 13 044 148 diváků.

 

magazin.cz

 

Nejdražší rekvizita pro divadelní představení byla vyrobena pro muzikálové zpracování novely Iana Fleminga s názvem Chitty Chitty Bang Bang. Touto rekvizitou je model magického létajícího automobilu. Jeho cena dosáhla 750 tisíc liber, v přepočtu tedy asi 22 milionů korun.

Maratón v hraní divadelních her si vyzkoušeli studenti Loyola College v Indii. Ti hráli celkem 72 hodin! Během této doby odehráli v jazyce Tamilů, tedy v jazyce jedné místní etnické skupiny, celkem 13 biblických příběhů. Tento divadelní maratón, který trval od 19. do 22. srpna v roce 2006, byl pečlivě dokumentován. Celý projekt byl prací celkem dvanácti studentů, z nichž pouze jeden nevydržel maratón až do konce.

O podobný maratón se pokusil jistý Adrian Hilton, který po dobu 110 hodin a 46 minut recitoval kompletní dílo slavného anglického dramatika Williama Shakespeara. Adrian Hilton má zápis v Guinnessově knize rekordů za svůj obdivuhodný výkon, který předvedl v červenci roku 1987 na shakespearovském festivalu s názvem Bardathon. Ten se konal v londýnském South Banku.

magazin.cz

 

Nejvíce rolí v průběhu jednoho divadelního představení vystřídal indický herec Laxman Deshpande. V one-man hře s názvem Varhad Mighlay Londona stihl herec vystřídat 52 rolí. A o čem hra je? Jedná se o komedii, ve které cestují svatebčané z Indie do Londýna. Celou komedii můžete vidět na youtube, hra je však v hindštině.

Během jedné noci dokázal herec jménem Pendem Krishna Kumar z Indie vystřídat celkem 9 rolí v různých divadelních inscenacích. Za svůj výkon ze dne 9. července roku 2009 se Ind dostal do Guinnessovy knihy rekordů. Stal se držitelem rekordu za nejvíce odehraných představení za jedinou noc.

Japonský herec Kanbi Fuiyjama odehrál nejvíce rolí pro jednu divadelní společnost. Od roku 1966 do roku 1983 jich Japonec dokázal odehrát celkem 10 288.

Vůbec první profesionální herečkou byla Angličanka jménem Margaret Hughesová. Ta již v roce 1660 hrála Desdemonu v Killigrewově verzi Othella, mouřenína benátského. Diváci museli po představení zhodnotit výkon mladé herečky. Představní bylo pro Margaret Hughesovou úspěšné. od té doby měla stálé místo na anglické divadelní scéně.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!