Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock

Zázračné potraviny proti bolesti

Ještě štěstí, že existují prášky proti bolesti, řeknete si jistě. Místo tablet a jiných prostředků tlumících bolest však můžete něco jiného a mnohem zdravějšího.

Existuje totiž celá řada potravin, které vás spolehlivě zbaví bolesti, ať už vás bolí břicho, klouby, zuby nebo třeba záda či hlava. Všechny potraviny, které působí proti bolesti, jsou zdravé a nijak našemu tělu neublíží, což někdy hrozí u prostředků z lékárny. Mimo jiné nás bolesti dokáží zbavit také již méně zdravé sladkosti a pak také třeba vitamin C.

Proti bolesti dobře působí višně a třešně. Odborníci přišli na to, že extrakt z višní či třešní si se zánětem v těle poradí až desetkrát lépe než aspirin. Podle profesora zaměřeného na přírodní produkty a chemii na Michiganské státní univerzitě jménem Muraleedharan Nair působí protizánětlivě již pouhé dvě čajové lžičky extraktu za den. Protizánětlivé účinky, i když poněkud slabší než višně a třešně, mají také bobuloviny, jako jsou ostružiny, maliny, jahody a borůvky.

 

magazin.cz

 

Chronických bolestí vás zbaví kurkuma. Toto žluté koření najdeme nejčastěji ve směsi kari. Podle studie amerických vědců působí kurkuma proti akutním zánětům účinněji než kortikosteroidy. Bolest odstraňuje látka zvaná kurkumin, která v našem těle působí podobně jako léky skupin COX-1 a COX-2 inhibitorů, kam patří například ibuprofen nebo diclofenac. Kurkumin však nemá žádné vedlejší účinky, které se mohou objevit u léků.

Na bolest zabírá také koření, které máme běžně doma, a to hřebíček. Hřebíček je silné přírodní anestetikum. Ulevuje od bolesti zubů a sliznic ústní dutiny. V ústech také působí antisepticky a má také dezinfekční účinky. Podobné účinky jako hřebíček má třeba šalvěj.

Proti zánětům a zároveň proti bolesti pomáhá celer. V něm a jeho semenech je více než dvacet protizánětlivých látek. Z nich můžeme zmínit třeba apigenin. Ten má  velmi silné protizánětlivé účinky. Odborníci na výživu radí přidávat celerová semínka do pokrmů místo soli, kterou perfektně nahradí. A navíc nedá zánětu v těle sebemenší šanci.

Takřka přírodním zázrakem můžeme nazvat zázvor. Ten dokáže prokazatelně snížit hladinu prostaglandinů, což jsou látky vyvolávající bolest v těle. Své léčebné využití našel zázvor hlavně v Indii, a to jako léčebný prostředek proti zánětům a bolestem. Doporučená denní dávka je 500 až 1000 mg pro člověka. Pokud však užíváte nějaké léky, může zázvor ovlivnit jejich účinnost. Poraďte se proto nejprve se svým lékařem, zda je pro vás zázvor vhodný, či nikoliv.

 

magazin.cz

 

Pokud trpíte bolestmi a záněty kloubů, zařaďte do svého jídelníčku mořské ryby. Mořské ryby jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, které mají v našem těle protizánětlivé účinky. Zároveň se v naše těle dokáží proměnit na látky, které jsou schopny snížit bolest a zmírnit záněty. Tuk z mořských ryb má zase dobrý vliv na náš imunitní systém. Dále také rybí tuk snižuje vytváření látek zvaných cytokininy, a to až o padesát procent, které mají na svědomí destrukci kloubů.

S bolestí si dobře poradí také káva. Proti bolesti působí dobře kofein, který také proto najdeme v lécích proti bolestem. Zvyšuje totiž účinek těchto přípravků. Káva vás může však zbavit bolesti stejně dobře jako léky. Je dokázáno, že káva pomáhá při bolestech svalů po fyzické námaze. Pokud pijete kávu pravidelně, zvyšujete tak svůj práh bolesti.

 

magazin.cz

 

Zdrojem omega-3 mastných kyselin, které působí protizánětlivě, je také lněné semínko a lněný olej. Dále v nich najdeme látky působící proti bolesti. Podobně jako lněné semínko a lněný olej, které najdou uplatnění ve studené kuchyni, působí také vlašské ořechy a olej z vlašských ořechů.

Protizánětlivě působí také sója, a to díky přítomnosti skupiny isoflavonů a rostlinných hormonů. Sója také snižuje riziko vzniku osteoartrózy a jiných kloubních onemocnění.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2