Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Podzim v kuchyni

Naše tělo v tomto sychravém čase potřebuje vydatnou polévku, teplý pokrm a nápoj pro zahřátí.

Pokud pro své zdraví chcete udělat něco dobrého, zařaďte do svého jídelníčku i sezónní, „podzimní“ potraviny. Ty dokáží našemu tělu dodat potřebné teplo a energii. Jak vypadá takový podzim v kuchyni?

 

Jablka

Jablka jsou dobrým zdrojem vitaminů a stopových prvků. Obsahují relativně málo sacharidů, a tak po nich nenaberete žádné kilo navíc. Toto ovoce obsahuje velké množství vlákniny, která vám upraví trávení a zároveň vás dokáže ochránit před rakovinou tlustého střeva. Jablka také pomáhají při bolestech hlavy, odstraňují potíže s nespavostí a chrání naše klouby. Lékaři doporučují sníst každý den jedno jablko. Ovoce můžeme použít jak ve studené, tak teplé kuchyni.

 

magazin.cz

 

Dýně

Dýně je typickým podzimním plodem. Výborně chutná za tepla i za studena, na sladko a na slano. Ve vašem „podzimním“ jídelníčku by se určitě v nějaké podobě měla objevit. Zkuste si připravit třeba dýňové rizoto, pyré nebo polévku z dýně. Do těla tak dostanete vlákninu potřebnou pro dobré zažívání. Dýně nemá mnoho kalorií, můžete ji tedy konzumovat i v případě, že držíte dietu.

 

Červená řepa

Červená řepa je bohatým zdrojem vitaminů a minerálů. Najdeme v ní železo, draslík, vitaminy C a E. Konzumací červené řepy posílíte svůj imunitní systém a zlepšíte činnost jater. Na talíři se řepa může objevit třeba v podobě polévky, či jako přísada v salátech a pomazánkách. Záleží jen na vás. Odborníci na výživu by do vašeho jídelníčku jistě zařadili i šťávu z červené řepy. Ta slouží jako prevence vzniku rakoviny, a to v množství jedné či dvou sklenek za týden.

 

magazin.cz

 

Ořechy

Ořechy jsou zdrojem zdraví prospěšných tuků, díky nimž pak máme vyrovnanou hladinu cholesterolu v krvi. Ořechy také příznivě působí na činnost srdce. Najdeme v nich vysoký podíl vitaminu B6, neboli pyridoxinu. Tento vitamin potřebujeme ke správné funkci mozku a pro tvorbu červených krvinek. Speciálně vlašské ořechy pak příznivě působí na sexuální potenci.

 

Med

Místo cukru můžete v kuchyni stejně dobře využít med. Ten obsahuje ve velkém množství cukry glukózu, fruktózu a sacharózu. Tyto jednoduché cukry se v těle dobře zpracují a rychle se uvolní do krevního oběhu, a jsou tak pohotovým zdrojem energie. Med dokáže dobře působit na náš organismus, posiluje imunitní systém, pomáhá při chřipce a nachlazení a je považován za přírodní antibiotikum. Pokud trpíte nespavostí, zařaďte do svého jídelníčku právě med. Tím se také zlepší vaše nálada a detoxikuje organismus.

magazin.cz

 

Kysané zelí

S kysaným zelím dodáte do těla velké množství vitaminu C. Dále je v zelí obsaženo mnoho enzymů potřebných pro ochranu střevní mikroflóry. Pokud budete jíst kysané zelí pravidelně, můžete předejít vzniku nádorových onemocnění. Kysané zelí můžete konzumovat v podobě syrové, vařené nebo dušené. Přidat ho můžete i do některých pokrmů. Pomáhá při zácpě, protože zrychluje střevní činnost.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!