Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Michail Saakašvili / foto: yakub88 / Shutterstock

Může prezidentovi chutnat kravata?

Může, ale záleží na okolnostech. Jak to asi bylo v případě Gruzínského prezidenta? Zkuste odhadnout…

 

Správně jste podle videa tipovali, že mu kravata tentokrát nechutnala. V noci ze 7. na 8. srpna 2008 Gruzínská armáda za pomoci tanků, děl a jiné vojenské techniky začala ostřelovat Jižní Osetii (Armádní noviny 16. 8. 2008). Střílela i do bezbranných lidí – takovému způsobu boje se říká genocida.

Gruzínský prezident Michail Saakašvili chtěl využít nepřipravenosti okolního světa soustředícího se na právě probíhající olympiádu v Pekingu. Počítal s tím, že sedmdesátitisícové zemičce nikdo nepomůže a proud uprchlíků ucpe Rokský tunel pod Kavkazem do Ruska, takže ani ruská armáda nebude moci zakročit přesunem techniky. Zbabělé, že?

magazin.cz

 

Podle všeobecně známého mýtu, který se „nestranným médiím“ povedlo vnutit do evropského a tedy i českého prostoru, Rusko provedlo agresi proti Gruzii a obsadilo gruzínské autonomní republiky Abcházii a Jižní Osetii. Ve skutečnosti to však bylo zcela naopak. Michail Saakašvili, tehdejší Gruzínský prezident, neměl nikdy plnou kontrolu nad celým územím Gruzie, tedy konkrétně nad republikami Abcházie a Jižní Osetie.

Saakašvili se ovšem přepočítal. Střely z děl neletěly jen na nevinné civilisty a místní domobranu, ale také na Ruskou základnu, která tam byla dle mezinárodní dohody OSN od roku 1992 – reakce byla rychlá a efektivní. Tanky se velmi rychle dostaly tunelem a překvapené Gruzínce zatlačily zpět. Ruské letectvo navíc zneškodnilo zásobovací trasy i na území Gruzie, aby nemohla zásobovat útočící armádu. O tom, že USA Gruzii podporovala dodávkami zbraní, svědčí velké množství zabaveného vojenského materiálu včetně automobilů Humvee, kde ještě všude visely štítky „US Property“ (portál Nový směr).

magazin.cz

 

USA sice prohlásily, že jsou připraveny zasáhnout a Gruzii pomoci (Prohlášení viceprezidenta Cheneyho - Deník), ale zůstalo jen u slov. Asi si přeci jen rozmyslely napomáhat genocidě.
A tak prezidentovi Saakašvilimu nezbylo, než si ze zoufalství pochutnat na vlastní kravatě, když zjistil, že „Velký bratr“ jej nechal na holičkách. Poté, co skončila krátká válka, vyšetřovací komise Evropské Unie potvrdila, že koflikt rozpoutala Gruize. A dokonce i americký velvyslanec v Rusku John Beyrle konstatoval, že ruská reakce na gruzínský útok byla naprosto adekvátní

magazin.cz

 

K dalšímu plánu, napadení Abcházie, už nedošlo. Mělo se tak stát tři hodiny po vítězné válce v Osetii. Proč se tedy dostala do podvědomí nepravda, že Rusko provedlo agresi do Gruzie? Není zvláštní, že kdykoliv se dnes někde objeví ruský voják, média hovoří o „agresi“, zatímco kdykoliv se někde objeví americký voják, média hovoří o „boji za svobodu“? Jsou média ještě nezávislá, nebo nám naše těžce vydobytá svoboda postupně umírá?

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!