Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Recept na dobrou náladu

Jste nestále smutní a mračíte se na svět kolem sebe? To rozhodně neprospívá vám ani vašemu okolí.

Určitě máte alespoň jednou za den důvod ke smíchu a radosti. A pokud náhodou ne, nezoufejte, existuje recept na dobrou náladu. Dodržujte pár korků a každé ráno se můžete probouzet s úsměvem na rtech.

 

Hýbejte se

Pravidelný pohyb se pozitivně odrazí na vaší psychice. Náladu vám zvedne i pouhých 10 minut fyzické aktivity denně. A skvěle vám bude po půl hodině pohybu. Podle fitness expertů je pro vaše tělo i duši lepší, když se budete cvičení intenzivně věnovat denně 10 minut, než při déle trvající zátěži jednou za týden.

 

Blahodárná voda

Možná si to ani neuvědomujete, ale dobré nálady vás dokáže zbavit také dehydratace. Nedostatečný pitný režim vašemu tělu rozhodně neprospěje. Naopak, objeví se nervozita, vnitřní napětí, špatná nálada nebo bolesti hlavy. Proto s sebou mějte vždy po ruce alespoň malou lahev s vodou. Také si během dne hlídejte, kolik toho vypijete. Ideální je voda, té byste měli ideálně za den vypít pět sklenic.

magazin.cz

 

Čerstvý vzduch

Zaskočila vás špatná nálada a nával vzteku? Pomůže vám čerstvý vzduch! Vyjděte někam ven na krátkou procházku nebo si alespoň otevřete okno a zhluboka dýchejte. Pokud v sobě napětí a vztek už nedokážete dále udržet, jděte někam na odlehlé a klidné místo a zakřičte z plných plic. Jistě se vám uleví.

 

Kouzelný čaj

Existují čaje, které dokáží vykouzlit dobrou náladu. Jedná se o zvláštní bylinné směsi, výborný je však také zelený čaj. Do něj si klidně přidejte citron či pomeranč a med. Jakmile si dáte v klidu šálek lahodného čaje, bude vám hned lépe. Někdy stačí jenom cítit vůni oblíbeného čaje.

magazin.cz

 

Zázračný spánek

Spánek je důležitý, bohužel ho většina z nás podceňuje. Kvalitní spánek má na svědomí hormon zvaný melatonin. Ovšem při působení stresu se v našem těle zvyšuje hladina kortizolu, který vylučování melatoninu zamezuje. To má za následek mizerný spánek. Pokud se i vám kvalitního spánku nedostává, vyzkoušejte meditaci.

 

Rozmazlujte pokožku

Naše pokožka je velmi citlivá na změny nálad. Pokud se jí budete příjemně dotýkat, budete ji masírovat a dopřávat jí kvalitní péči, zároveň budete pečovat i o svou psychiku. Péče o pokožku, její rozmazlování, by se dalo nazvat meditací. Ideálně byste ji měli provozovat ráno a večer. Hned se budete cítit lépe a ještě k tomu budete krásní.

 

Dobré jídlo

Vaše spokojenost pochopitelně souvisí také s tím, co jíte. Některé potraviny vám totiž zvednou náladu. Patří mezi ně zelenina, kterou byste měli jíst v pěti porcích denně. Dobrou volbou jsou také ryby a mořské plody. Obsahují totiž omega-3 mastné kyseliny. Ta je důležitá při vytváření serotoninu, hormonu štěstí.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!