Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Co nám doma nenápadně ničí zdraví

Možná vám je blízký zdravý životní styl. Snažíte se jíst pouze kvalitní potraviny, kosmetiku používáte výhradně bez chemie. Ovšem i přesto mohou být ve vaší domácnosti takové věci, které negativně působí na zdravotní stav.

Plastové nádobí

Pokud máte v kuchyni plastové nádobí, nezapomínejte ho čas od času zkontrolovat. Pokud bude poškrábané či jinak poškozené, raději ho už nepoužívejte. Rozhodně toto nádobí není vhodné do mikrovlnné trouby. Snadno se z něj totiž při ohřívání uvolní chemické látky. Do mikrovlnné trouby je vhodné sklo.

magazin.cz

 

Osvěžovač vzduchu

Dnes již sice většina osvěžovačů vzduchu neobsahuje škodlivé ftaláty, ovšem dlouho trvající a intenzivní vůně nejspíš nebude přírodní. Není vhodné umístit osvěžovač vzduchu do malé místnosti. Pokud byste totiž intenzivní vůni vdechovali dlouhodobě, mohlo by se to negativně podepsat na reprodukčním vývoji. Alespoň to tvrdí odborníci. Musíte si také uvědomit, že jsou osvěžovače vzduchu kromě jiného plné chemikálií.

 

Běžecká obuv

Podle odborníků byste měli své běžecké boty měnit po každých 300 kilometrech. Pokud byste běžeckou obuv používali déle, uškodili byste svému zdraví. Boty pak totiž tlumí otřesy, protože se snižuje jejich funkce odpružení. Výsledkem bude to, že budou trpět vaše svaly a klouby.

 

Zubní kartáček

Ruku na srdce, jak často si měníte zubní kartáček? Můžete si být jisti, že starý a roztřepený kartáček na zuby škodí vašemu zdraví. Na takovém kartáčku se totiž hromadí bakterie. Proto byste měli kartáček na zuby nejdéle po třech měsících používání vyměnit za nový.

 

Zbytky jídla

Při nakupování potravin byste si měli uvědomit, že kupované produkty mají nějakou trvanlivost. Víte, co a jak dlouho můžete skladovat? Potraviny podléhající rychlé zkáze, tedy hlavně ty s obsahem živočišné složky, byste měli spotřebovat, popřípadě zamrazit do tří dnů. Pokud byste takové produkty uchovávali dlouho, riskujete, že se v nich objeví některé zdraví škodlivé bakterie, jako je například listerie. Bakterie pak způsobují i závažné zdravotní problémy.

magazin.cz

 

Řasenka

Také obyčejná řasenka může uškodit vašemu zdraví. Proto není vhodné používat řasenku déle než dva měsíce. Řasy slouží jako ochrana očí před bakteriemi, samy jsou ovšem bakterií plné. A tyto bakterie pak při líčení zůstanou na kartáčku řasenky, který s nimi vrátíme do tuby. Tam se snadno přemnoží a při dalším líčení se snadno dostanou do oka, kde nadělají pořádnou neplechu.

 

Pouzdro na kontaktní čočky

Pro zdraví našich očí by bylo ideální používat jednorázové kontaktní čočky. To si však většina lidí nemůže finančně dovolit. Proto každý den alespoň používejte čerstvý roztok. Pouzdro na kontaktní čočky pravidelně měňte a udržujte v čistotě. Tak zabráníte případné oční infekci.

 

Kořenky

Malé nádobky na koření tvoří u většiny z nás nedílnou součást kuchyně. Když koření spotřebujeme, jednoduše kořenku znovu naplníme. A přesně to nám může mnohdy škodit. Kombinace čerstvého koření s vyčpělým není zrovna nejlepší, pokud chceme připravit opravdu kvalitní jídlo. Kořenky také nezapomínejte pravidelně čistit, jinak se v nich přemnoží bakterie, které se do nich dostaly z vašich prstů.

 

Antibakteriální mýdlo

Nadáte dopustit na antibakteriální mýdlo či gel, který si berete všude s sebou? Jistě je skvělým pomocníkem třeba na cestách. Zbaví vás velkého množství bakterií, které ulpí na rukou. Ovšem odborníci přišli na to, že časté používání antibakteriálních mýdel či gelů spíše škodí. Způsobuje to například rezistenci vůči antibiotikům.

magazin.cz
 

Rtěnka

Jedná se o podobný problém jako s řasenkou. Rtěnku navíc používáte přímo na rty, odkud se vám bakterie snadno dostanou do těla. V prasklinách na rtech pak snadno vznikne infekce. Kosmetické výrobky nepoužívejte přehnaně dlouhou dobu po otevření.

 

Houbička na nádobí

Denně na ni nanášíte čisticí prostředek, tak proč by měla škodit zdraví? Na houbičce se i přesto snadno zachytí nečistoty a bakterie. A to zvláště, když se do pórů houbičky dostanou zbytky jídla. Podle doporučení hygieniků bychom měli houbičku na nádobí vyhodit už po týdnu používání.

 

Kuchyňské prkénko

Používáte v kuchyni dřevěná prkénka? Pak byste je neměli dávat do myčky. Jak je tedy důkladně vyčistit? V tom vám pomůže třeba sůl a citron. Naopak není vhodný saponát. Ten se vsákne do dřeva, kde dlouho zůstane a následně se může dostat i do potravin. Také je nejlepší mít v kuchyni prkének několik pro jednotlivé potraviny – maso, zeleninu a jiné suroviny.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!