Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nejinteligentnější psí plemena

Není rozhodně pochyb o tom, že psi patří mezi velmi inteligentní živočichy. Které psí plemeno je však podle odborníků na slovo vzatých vůbec nejchytřejší? Kteří psi vynikají v bystrosti a učenlivosti?

Jak se vlastně taková psí inteligence posuzuje? Hned ze tří aspektů. Tím prvním je instinkt zvířete, který však lze mnohdy jen těžko rozpoznat. Dále se sleduje schopnost učit se novým věcem a řešit nejrůznější situace. Nezapomíná se ani na poslušnost psa.

Inteligenci psů se dlouhodobě věnoval neuropsycholog a profesor Univerzity Britské Kolumbie, Stanley Coren. Ten také sestavil následující seznam těch nejinteligentnějších psích plemen. Během svého bádání studoval více než sto plemen, kterým se věnovalo dvě stě trenérů.

Border kolie

Border kolie je nesmírně energickým psím plemenem. Je šťastná, když ji její pán fyzicky i psychicky zaměstná. Povely poslechne již během druhého opakování, proto se umístila na prvním místě. Border kolie jsou všestranně nadaní psi.

Pudl

Druhým nejchytřejším psím plemen je pudl, který patří mezi přátelské a společenské čtyřnohé mazlíčky. Velmi rychle se učí povely, zvláště formou hry. Za odměnu vám předvede cokoliv. Pokud se mu bude pán dostatečně věnovat, stane se mu pes oddaným přítelem.

Německý ovčák

Německý ovčák si rychle zvykne plnit pánovy příkazy. Pro tuto vlastnost a také pro výborný čich doplňuje toto plemeno tým policistů nebo záchranářů. Zároveň je to pes nebojácný a zvídavý. Němečtí ovčáci jsou také dobrými pomocníky handicapovaných.

Zlatý retrívr

Výborný rodinný společník, připravený okamžitě k plnění rozkazů. Zlatý retrívr se stane dobrým přítelem malým dětem i starým lidem. Oddanost, poslušnost a přátelskou povahu mají zlatí retrívři v genech.

Dobrman

Důslednou a pravidelnou výchovou se z dobrmana stane poslušný a oddaný psí společník. Svého pána a jeho rodinu a blízké toto plemeno ochraňuje na každém kroku.

Šeltie

Jedná se o docela nedůvěřivou psí rasu. Šeltie zpravidla nejsou agresivní, ale potřebují maximální pozornost své pána. Pak pro něj jsou ochotné obětovat i život. Pokud má tato rasa dostatek pohybu a dalších aktivit, bude poslušná.

Labradorský retrívr

Labradorský retrívr, to je oblíbený a spolehlivý pomocník záchranářů či handicapovaných osob. Má schopnost rychle se učit novým věcem a zároveň velmi klidnou povahu. Také proto se hodí do rodin s dětmi.

Papillon

Papilloni jsou aktivní psi, kteří milují výcvik formou hry. Pak vás poslechnou na každé slovo. Toto plemeno se dobře snese s jinými psi a také s dětmi. Papillon však špatně snáší samotu.

Rotvajler

Rotvajler potřebuje dobře vedený výcvik a snadno se naučí celou řadu povelů. Pokud se mu dostane výcviku, stane se věrným přítelem pána a jeho rodiny. Také je spolehlivým hlídačem.

Australský honácký pes

Toto psí plemeno je silně fixováno na svého pána, od kterého vyžaduje maximální pozornost. Snadno zvládá výcvik, rádo se učí novým věcem a potřebuje dostatek pohybu. Dlouhou procházku mu musíte dopřát za každého počasí.

Zajímá vás, která plemena naopak v testech poslušnosti moc dobře neuspěla? Mezi rasy, kterým se musíte intenzivně a dlouho věnovat patří například barzoj – pes, který je agresivní, pokud se mu nedostane dlouhého a pečlivého výcviku. Mezi neposlušné psy patří také čau čau, který jenom s velkou nechutí poslouchá povely. Rád si dělá, co chce a velmi často se naučí poslouchat jenom jednoho člověka.

Vůbec nejtvrdohlavějším plemenem je anglický buldok. Pokud se mu ale budete dostatečně věnovat, stane se vaším dobrým přítelem. Pouze pro zkušené chovatele se hodí i afghánský chrt, který se jenom nerad někomu přizpůsobuje.

Nejinteligentnější psí plemena

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!